Chyba jeszcze nigdy tyle nie gotowaliśmy. Przez pandemię koronawirusa przestawiliśmy tryb naszego życia na zupełnie inne tory. Większość czasu spędzamy teraz w kuchni, gdzie obok laptopa, znajdują się filiżanka kawy, ale też warzywa i owoce, bo na przygotowywaniu posiłków skupiamy się teraz najbardziej. Gotowanie to coś, na co nigdy nie mieliśmy przecież czasu. Zjedzona w biegu kanapka, popita kawą z papierowego kubka została zamieniona na pełnowartościowe śniadanie – często z wszystkimi domownikami. W kuchni gotujemy nie tylko z przymusu, ale też coraz częściej również z pasji. Mamy w końcu dość czasu, by uczyć się nowych przepisów, albo realizować bardziej wymagające dania.
Zapytaliśmy się specjalistów jak epidemia wpłynęła na ich pracę w kuchni oraz jakie dzieła tworzą właśnie w domowym zaciszu. Sprawdźcie ich przepisy – może zainspirują Was do nowych eksperymentów w kuchni?
Lara Gessler
Czy obecna sytuacja zmieniła Twoje spojrzenie na dietę i gotowanie w domu?
Przez to, że widzę, co kupuję, mam większą świadomość tego, co jem. W jedzeniu na mieście rzadko sami siebie podsumowujemy. Pod koniec tygodnia ciężko jest nam powiedzieć ile warzyw, owoców, a ile chleba zjedliśmy. Teraz jest inaczej. Jemy tylko to, co zdecydowaliśmy się sami kupić. Daje to nam większą kontrolę nad naszym odżywaniem, przez co staje się ono bardziej świadome.
Co najczęściej teraz gotujesz?
Skupiam się przede wszystkim na warzywach. Moja kreatywność ewidentnie skręciła w tę stronę.
Twój ulubiony przepis?
Ciasto drożdżowe! Przez ostatnie 2 tygodnie zużyłam prawie kilogram drożdży!