Chyba jeszcze nigdy tyle nie gotowaliśmy. Przez pandemię koronawirusa przestawiliśmy tryb naszego życia na zupełnie inne tory. Większość czasu spędzamy teraz w kuchni, gdzie obok laptopa, znajdują się filiżanka kawy, ale też warzywa i owoce, bo na przygotowywaniu posiłków skupiamy się teraz najbardziej. Gotowanie to coś, na co nigdy nie mieliśmy przecież czasu. Zjedzona w biegu kanapka, popita kawą z papierowego kubka została zamieniona na pełnowartościowe śniadanie – często z wszystkimi domownikami. W kuchni gotujemy nie tylko z przymusu, ale też coraz częściej również z pasji. Mamy w końcu dość czasu, by uczyć się nowych przepisów, albo realizować bardziej wymagające dania.
Zapytaliśmy się specjalistów jak epidemia wpłynęła na ich pracę w kuchni oraz jakie dzieła tworzą właśnie w domowym zaciszu. Sprawdźcie ich przepisy – może zainspirują Was do nowych eksperymentów w kuchni?
Superstyler blog
Czy obecna sytuacja zmieniła Twoje spojrzenie na dietę i gotowanie w domu?
Bardzo! Przede wszystkim wróciłam do gotowania. Przed całą tą sytuacją związaną z wirusem dzieciaki jadły zbilansowane posiłki w przedszkolu, a my z mężem korzystaliśmy z diety pudełkowej, którą zresztą bardzo sobie ceniliśmy. Teraz nasza codzienność wygląda tak, że zrezygnowaliśmy z gotowego jedzenia na rzecz codziennego przygotowywania posiłków. Na nowo odkryłam przyjemność z gotowania choć czasami przygotowanie obiadu przy ilości pracy jaką mamy, dwójce małych dzieci i psie graniczy z cudem. Ale dajemy radę! Przy kuchni stajemy naprzemiennie: albo ja, albo mąż, który świetnie gotuje.
Co najczęściej teraz gotujesz?
Zupy, bo nasi synowie je uwielbiają. W tej dziedzinie niekwestionowanym mistrzem jest mój mąż. Jemy też dużo dań jednogarnkowych, bo są szybkie w przygotowaniu. Uwielbiamy makarony i kasze więc najczęściej właśnie po nie sięgamy. No i przynajmniej raz w tygodniu pieczemy gofry wg kultowego przepisu mojej mamy, którą smakują absolutnie wszystkim i znikają w mgnieniu oka.
Twój ulubiony przepis?
Bardzo lubię przepisy na szybkie obiady z książek Jamiego Olivera i właśnie po nie często sięgam w tym czasie. Uwielbiamy odchudzoną carbonarę na jogurcie, którą przygotuwuje w 15 minut. Bardzo lubimy też dorsza z limonkowym puree z batatów i z chipsami z boczku. Przepis znajdziecie na naszym blogu.