Chyba jeszcze nigdy tyle nie gotowaliśmy. Przez pandemię koronawirusa przestawiliśmy tryb naszego życia na zupełnie inne tory. Większość czasu spędzamy teraz w kuchni, gdzie obok laptopa, znajdują się filiżanka kawy, ale też warzywa i owoce, bo na przygotowywaniu posiłków skupiamy się teraz najbardziej. Gotowanie to coś, na co nigdy nie mieliśmy przecież czasu. Zjedzona w biegu kanapka, popita kawą z papierowego kubka została zamieniona na pełnowartościowe śniadanie – często z wszystkimi domownikami. W kuchni gotujemy nie tylko z przymusu, ale też coraz częściej również z pasji. Mamy w końcu dość czasu, by uczyć się nowych przepisów, albo realizować bardziej wymagające dania.
Zapytaliśmy się specjalistów jak epidemia wpłynęła na ich pracę w kuchni oraz jakie dzieła tworzą właśnie w domowym zaciszu. Sprawdźcie ich przepisy – może zainspirują Was do nowych eksperymentów w kuchni?
Ewa Wachowicz
Czy obecna sytuacja zmieniła Twoje spojrzenie na dietę i gotowanie w domu?
Nie przepadam za słowem dieta, ale zawsze zwracam uwagę na odpowiednie żywienie. Obecnie również. Bardzo ważne jest zwracanie uwagi na wzmacnianie odporności. Wiąże się to oczywiście z gotowaniem i dostarczaniem organizmowi odpowiednich składników. Ograniczyłam w naszej kuchni cukier, za to do czego mogę dodaję składników o największych zaletach prozdrowotnych – kurkumy, cytryny, imbiru, sól jodowaną.
Co najczęściej teraz przygotowujesz?
Wszystko, co wzmacnia organizm na różne sposoby. Cały czas obecny jest w mojej kuchni napój z kurkumą: 1 łyżeczka kurkumy, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, sok z 1/2 cytryny, 1 cm świeżego imbiru. Imbir kroję, zalewam wrzątkiem (1/2 szklanki). Parzę 10 min, dolewam letniej wody i dodaję resztę składników. Mieszam, zostawiam na noc, rano wypijam. Można też taki napój przygotować o poranku.
Twój ulubiony przepis?
Karmienie innych to wyjątkowe zadanie. Nie tylko przecież przygotowujemy dania, ale też dzielimy się tym, co jest w nas samych. Dlatego z takim rozrzewnieniem wspominamy smaki dzieciństwa, bo nasze mamy i babcie karmiły nas z miłością. Te dania zawsze są ulubione. Warto o tym pamiętać, gdy przygotowujemy posiłki dla rodziny, dla bliskich. Te przygotowane z miłością zawsze będą najsmaczniejsze.