Tych dań nie powinniście nigdy jeść na pokładzie samolotu!

Wiele z nas od razu po starcie głodnieje. Ci, którzy nie zajadają nudy, ale wybierają się w długą drogę, też wcześniej czy później  odczują głód. Ale zanim zamówimy kolejną filiżankę kawy czy paczkę orzeszków zastanówmy się czy warto to zrobić. Niezależnie od tego, czy jedzenie na pokładzie samolotu wygląda smacznie, czy nie, warto wiedzieć, które potrawy serwowane nam przez stewardessy nie sprawią, że nasz żołądek przeżyje turbulencje wkrótce po ich zjedzeniu. Poniżej zamieszczamy listę kilku produktów, które radzilibyśmy nie jeść podczas podróży samolotem ,jeśli chcemy, żeby rejs w chmurach upłynął nam w miłej atmosferze.

Jajecznica? Nie dziękuję!

Większość linii lotniczych na lotach dłuższych niż trzy godziny oferuje śniadania, których głównym bohaterem jest jajko, najczęściej w formie jajecznicy. Ale choć to dobry produkt na śniadanie na ziemi to w chmurach już niekoniecznie. Jeśli jajko będzie przeterminowanie lub niewłaściwie przygotowane, możemy się zatruć bakterią salmonelli. Objawy Salmonelli to biegunka, skurcze brzucha, gorączka i nudności. Nikt z nas nie chciałby borykać się z nimi ani w trakcie lotu, ani po lądowaniu.

Kanapka z serem czy z szynką?

Linie lotnicze zwykle sprzedają kanapki podczas krótkich lotów. Najczęściej w krótkim menu mamy do wyboru te z serem lub szynką. Ale zanim sięgniemy po ten drugi rodzaj weźmy pod uwagę to, że zjedzenie nieświeżego mięsa może skutkować zarażenie się bakterią Escherichia coli, która jest potencjalnie śmiertelna. Dlaczego o tym piszemy? Kanapki z indyka lub innym mięsem są dobre w dniu produkcji lub dzień później. Rzadko robi się je z pełnoziarnistej mąki i na ogół mają mnóstwo majonezu, co przyśpiesza ich ewentualne popsucie się.
Danie z kurczakiem i warzywami na obiad
Cóż może być złego w zdrowym daniu takim jak kurczak z warzywami. Okazuje się, że wiele. Filet z kurczaka jest podstawowym elementem kuchni linii lotniczych od zawsze. Nie ma chyba linii lotniczych, na których pokładzie nie byłoby tego dania w menu. Jednak istnieje ryzyko zepsucia, jeśli mięso wcześniej nie zostało odpowiednio ugotowane i przechowywane. Ugotowana pierś, powinna zostać podana i zjedzona w ciągu dwóch godzin od przygotowania. Diabeł tkwi też w szczegółach, a właściwie w elementach składowych dania. Jeśli wysapują one pod postacią  masła i sera, to zwiększa się prawdopodobieństwo ich zepsucia. Zanim na pytanie stewardessy odpowiecie „Poproszę kurczaka”, zapytajcie co jest w środku.
Precelki na pokład
To jedna z najpopularniejszych przekąsek serwowana na pokładach samolotu. Precle mają bardzo długi okres przydatności do spożycia nawet ponad rok, ale największym problemem jest ich jakość. Ponieważ mogą być przechowywane przez długi czas, linie lotnicze czasami częstują nas preclami, które mogą być niezdatne do jedzenia. Torby z tą smaczną przekąską czasami pękają z powodu ciśnienia powietrza i wtedy mogą ulec uszkodzeniu, a tym samym powietrze, które się do nich dostaje sprawia, że jedyne co warto zrobić to po prostu nich nie zamawiać. 
Krakersy na przekąskę
Podczas lotu powinniśmy się wystrzegać nawet poczciwych krakersów, które, jeśli są przeterminowane lub źle przygotowane, mogą sprowadzić na nas takie nieszczęście jak gorączka, nudności, a nawet biegunkę. Jeśli koniecznie mamy ochotę na pochrupanie ich, najbezpieczniej zamawiać te paczkowane. Dlatego, że są oryginalnie zapakowane w zakładzie produkcyjnym, a nie w kuchni samolotowej.
Ale i tak życzymy wam miłego lotu!

 

 

ZobaczSchowaj komentarze

Najmodniejszy owoc sezonu? Wiśnia! Upewnij się, że nie zabraknie jej w Twojej szafie

Anya Hindmarch

Breloczek
ok. 600 zł

Aquazzura

Sandałki
ok. 800 zł

Essentiel Antwerp

Bluzka
567 zł

Essentiel Antwerp

Spodnie
724 zł

Furla

Torebka
1442 zł

Gucci

Buty
3800 zł
.
Drogi użytkowniku/użytkowniczko!
Dziękujemy za zaufanie i zainteresowanie serwisem fashionpost.pl :)

W związku z wprowadzeniem nowych regulacji o ochronie danych osobowych (RODO) prosimy o akceptację subskrypcji.

Po naszej stronie leży ciągłe dbanie o Twoje zadowolenie z użytkowania serwisu. Jeżeli otrzymujesz od nas informację, to oznacza, że nadal nie będziemy wysyłać SPAMu ani udostępniać Twoich danych innym podmiotom (poza tymi, z których usług korzystamy do realizacji procesu wysyłki naszego Newslettera).
Możesz w dowolnym momencie zrezygnować z naszego Newslettera, usunąć konto i zablokować wiadomości od nas. Mamy jednak nadzieję że chcesz zostać z nami!

O zmianach związanych z RODO – kto, co i dlaczego?

Potwierdzając swój adres e-mail za pomocą poniższego przycisku (linku) wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez administratora serwisu fashionpost.pl w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Dane w tym celu przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Dane będą przechowywane do momentu wycofania zgodny na ich przetwarzanie.

W celu realizacji uprawnień, prosimy wysłać wiadomośc e-mail pod adres kontakt@fashionpost.pl

Twoje dane (imię/pseudonim i adres e-mail) mogą być przekazywane do podmiotów zewnętrznych, również mających siedzibę poza terytorium Unii Europejskiej w celu realizacji usług (np. wysyłka Newslettera).
W każdej chwili możesz wypisać się z listy klikając w link rezygnacji.

EU General Data Protection Regulation
25 maja 2018 wchodzi w życie RODO, czyli General Data Protection Regulation (GDPR).
Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz tutaj

Potrzebujemy Twojej zgody, jeśli chcesz korzystać z naszego serwisu również po 25 maja 2018 roku.
Wyraź zgodę, klikając przycisk poniżej

Instalowanie plików cookies na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików

Serwis fashionpost.pl wykorzystuje technologie plików cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych. Dzięki temu jesteśmy w stanie personalizować udostępniane treści i reklamy oraz analizować ruch na naszym serwisie.
Dzięki plikom cookie stale poprawiamy jakość naszych treści. Zapewniamy Ci także lepszą obsługę, ponieważ widzisz tylko to, co leży w kręgu Twoich zainteresowań.
Nam natomiast pliki cookies umożliwiają złożone badania i analizę zainteresowania publikowanymi przez nas materiałami, przez co jesteśmy w stanie stale zapewniać wszystkim użytkownikom najwyższą jakość.

Zobacz naszą politykę prywatności