STYL ŻYCIA

Przepisy wege na wiosnę

23.03.2019 Maja Handke

Przepisy wege na wiosnę
Fot. Shutterstock

Nie jesz mięsa od lat, a może masz ochotę na zdrowe, sezonowe potrawy? To przepisy mistrzyni szybkiej wegetariańskiej kuchni Katarzyny Gubały z jej książki „Wege w kwadrans”. Do wypróbowania dla wszystkich, którzy lubią dobre jedzenie, ale zdecydowanie nie mają ochoty się przemęczać w kuchni. 

Carpaccio z jabłka i kalarepki

Porcja dla 4 osób

Potrzebne:

1 – 2 jabłka

1 – 2 kalarepki

Posypka

Potrzebne: 

2 – 3 łodygi rabarbaru

Garść orzechów włoskich

Garść nerkowców

Garść pestek dyni

Sos: 

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka soku jabłkowego

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

Carpaccio z jabłka i kalarepki – jak zrobić? 

Jabłka kroimy w cienkie plastry (delikatnie wycinamy gniazda nasienne). Kalarepkę obieramy i również kroimy w cienkie plastry. Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry jabłka i kalarepki. Posypujemy rabarbarem, posiekanymi orzechami i pestkami dyni. Polewamy sosem.

Jeśli potrzebujemy zaserwować coś efektownego gościom, a mamy naprawdę niewiele czasu, zróbmy carpaccio. Oczywiście w wersji oryginalnej, włoskiej, jest to danie mięsne. Zwolennicy kuchni roślinnej mogą w ten sposób przygotować dowolne cienko cięte warzywa i owoce: buraki, pietruszkę, marchewkę, jabłka, gruszki, a nawet melony. Niech nie ogranicza nas wyobraźnia! Esencją dania jest wyrazisty sos.

Najzdrowsze pesto pietruszkowe

Potrzebne: 

1 szklanka dowolnych orzechów (nerkowców, brazylijskich, włoskich, laskowych, migdałów)

1 pęczek natki pietruszki

garść liści bazylii (opcjonalnie, dla słodszego smaku)

4-6 łyżek oliwy

sól i pieprz do smaku

1/2 bagietki

Opcjonalnie:

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

3 łyżki wody

Najzdrowsze pesto pietruszkowe – jak zrobić? 
W blenderze najpierw miksujemy same orzechy. Liście pietruszki i ewentualnie bazylii myjemy, osuszamy i siekamy (kroimy jaknajdrobniej, bez łodyżek, by nie zawijały się wokół ostrzy). Wrzucamy do blendera, wlewamy oliwę, doprawiamy. Opcjonalnie wsypujemy płatki drożdżowe nieaktywne i wlewamy wodę. Blendujemy. Pesto rozsmarowujemy na bagietce. 

Curry zielone — wersja tajska

Porcja: dla 4 osób

Potrzebne: 

2 cebule

oliwa do smażenia

2 puszki mleczka kokosowego

1 l wody

½ łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)

30 g grzybów shitake

2 – 3 źdźbła trawy cytrynowej

5 – 10 liści kaffiru

1 puszka groszku

1 limonka

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka kuminu

kilka liści szpinaku

Curry zielone wersja tajska – jak zrobić? 
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.

Przepisy pochodzą z książki "Wege w kwadrans" Katarzyny Gubały.