Nie jesz mięsa od lat, a może masz ochotę na zdrowe, sezonowe potrawy? To przepisy mistrzyni szybkiej wegetariańskiej kuchni Katarzyny Gubały z jej książki „Wege w kwadrans”. Do wypróbowania dla wszystkich, którzy lubią dobre jedzenie, ale zdecydowanie nie mają ochoty się przemęczać w kuchni.
Carpaccio z jabłka i kalarepki
Porcja dla 4 osób
Potrzebne:
1 – 2 jabłka
1 – 2 kalarepki
Posypka:
Potrzebne:
2 – 3 łodygi rabarbaru
Garść orzechów włoskich
Garść nerkowców
Garść pestek dyni
Sos:
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka soku jabłkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Carpaccio z jabłka i kalarepki – jak zrobić?
Jabłka kroimy w cienkie plastry (delikatnie wycinamy gniazda nasienne). Kalarepkę obieramy i również kroimy w cienkie plastry. Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki sosu mieszamy. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry jabłka i kalarepki. Posypujemy rabarbarem, posiekanymi orzechami i pestkami dyni. Polewamy sosem.
Jeśli potrzebujemy zaserwować coś efektownego gościom, a mamy naprawdę niewiele czasu, zróbmy carpaccio. Oczywiście w wersji oryginalnej, włoskiej, jest to danie mięsne. Zwolennicy kuchni roślinnej mogą w ten sposób przygotować dowolne cienko cięte warzywa i owoce: buraki, pietruszkę, marchewkę, jabłka, gruszki, a nawet melony. Niech nie ogranicza nas wyobraźnia! Esencją dania jest wyrazisty sos.
Najzdrowsze pesto pietruszkowe
Potrzebne:
1 szklanka dowolnych orzechów (nerkowców, brazylijskich, włoskich, laskowych, migdałów)
1 pęczek natki pietruszki
garść liści bazylii (opcjonalnie, dla słodszego smaku)
4-6 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
1/2 bagietki
Opcjonalnie:
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
3 łyżki wody
Najzdrowsze pesto pietruszkowe – jak zrobić?
W blenderze najpierw miksujemy same orzechy. Liście pietruszki i ewentualnie bazylii myjemy, osuszamy i siekamy (kroimy jaknajdrobniej, bez łodyżek, by nie zawijały się wokół ostrzy). Wrzucamy do blendera, wlewamy oliwę, doprawiamy. Opcjonalnie wsypujemy płatki drożdżowe nieaktywne i wlewamy wodę. Blendujemy. Pesto rozsmarowujemy na bagietce.
Curry zielone — wersja tajska
Porcja: dla 4 osób
Potrzebne:
2 cebule
oliwa do smażenia
2 puszki mleczka kokosowego
1 l wody
½ łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)
30 g grzybów shitake
2 – 3 źdźbła trawy cytrynowej
5 – 10 liści kaffiru
1 puszka groszku
1 limonka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kuminu
kilka liści szpinaku
Curry zielone wersja tajska – jak zrobić?
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.
Przepisy pochodzą z książki "Wege w kwadrans" Katarzyny Gubały.