Całkiem banalna… brukselka
Bogata w witaminę B6 i kwas foliowy. Warto pamiętać, że nie można ją przygotowywać nie tylko gotując w wodzie – nadaje się też do pieczenia, duszenia i podsmażania.
Egzotyczna miechówka peruwiańska
Zwana jest też rodzynkiem brazylijskim i jagodą inkaską. Cenna, bo zawiera aż 11 mg Witaminy C na każde 100 g. Można dodawać do deserów, owsianek itp.
Cenna pasta tahini
To mielone ziarna sezamu, czyli jeden z bazowych składników hummusu, ale można dodawać je do past, pasztetów i całej masy potraw. Ziarna sezamu zawierają aż 20% białka i 55% oleju, są też doskonałym źródłem wapna i minerałów.
Po prostu kefir
Zyskuje, ze względu na zawartość probiotyków, których znaczenie dla zdrowia jelit jest mocno podkreślane. Docenia się go też za pozytywny wpływ na układ odpornościowy i kostny.
Tapioka i mąka z tapioki
To egzotyczna odmiana kaszy, która nie zawiera glutenu. Jest idealna nawet dla osób, których układ trawienny jest silnie podrażniony – np. cierpią na wrzody. Idealnie nadaje się, by zastąpić nią zwykłą mąkę lub skrobię kukurydzianą.
Różne odmiany wodorostów
Algi, wakame, spirulina, agar agar, nori – wszystkie pochodzące z mórz i oceanów skarby bogate są w antyoksydanty i kwasy Omega 3 (ważne dla mózgu, układu krwionośnego i rozwoju płodu w czasie ciąży).
Orzechy tygrysie czyli migdały ziemne
…zwane też ciborą jadalną. Częścią jadalną tej rośliny są jej bulwy. Skład chemiczny orzechów ziemnych podobny jest do orzechów, ale nie mają one ich właściwości uczulających. Są smaczne i idealne do deserów. Wytwarzany z nich olej jest źródłem cennych dla organizmu kwasów.
Pora na pestki arbuza
Te niepozorne ziarenka zawierają aż 30% białka i 50% tłuszczu, a ekstrakt z nich skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Można je suszyć i prażyć. Doprawione mogą być zdrową alternatywą dla słonych przekąsek.
Moringa Olejodajna
Do kupienia w postaci proszku z liści, który można dodawać do koktajli. Bogata w aminokwasy, świetne źródło białka i błonnika. Zawiera 10 razy więcej witaminy C niż świeża marchew.
Poczciwa kapusta kiszona
Genialne źródło probiotyków i antyoksydantów, poprawia odporność, ma działanie antybakteryjne i poprawia trawienie.