STYL ŻYCIA

Superfoody 2019

18.03.2019 Maja Handke

Superfoody 2019
Fot. Shutterstock

Całkiem banalna… brukselka

Bogata w witaminę B6 i kwas foliowy. Warto pamiętać, że nie można ją przygotowywać nie tylko gotując w wodzie – nadaje się też do pieczenia, duszenia i podsmażania. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Kristine ? (@nourishwithkristine)

 

Egzotyczna miechówka peruwiańska

Zwana jest też rodzynkiem brazylijskim i jagodą inkaską. Cenna, bo zawiera aż 11 mg Witaminy C na każde 100 g. Można dodawać do deserów, owsianek itp.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Δoroteya (@teyadiya)

 

Cenna pasta tahini

To mielone ziarna sezamu, czyli jeden z bazowych składników hummusu, ale można dodawać je do past, pasztetów i całej masy potraw. Ziarna sezamu zawierają aż 20% białka i 55% oleju, są też doskonałym źródłem wapna i minerałów. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez WORLD OF VEGAN © ? (@veganfood_official)

 

Po prostu kefir

Zyskuje, ze względu na zawartość probiotyków, których znaczenie dla zdrowia jelit jest mocno podkreślane. Docenia się go też za pozytywny wpływ na układ odpornościowy i kostny. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Amanda Johnson (@thepeppypenguin)

 

Tapioka i mąka z tapioki

To egzotyczna odmiana kaszy, która nie zawiera glutenu. Jest idealna nawet dla osób, których układ trawienny jest silnie podrażniony – np. cierpią na wrzody. Idealnie nadaje się, by zastąpić nią zwykłą mąkę lub skrobię kukurydzianą. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Milena (@slodkosci_i_inne_przyjemnosci)

 

Różne odmiany wodorostów

Algi, wakame, spirulina, agar agar, nori – wszystkie pochodzące z mórz i oceanów skarby bogate są w antyoksydanty i kwasy Omega 3 (ważne dla mózgu, układu krwionośnego i rozwoju płodu w czasie ciąży).

Fot. Shutterstock

Orzechy tygrysie czyli migdały ziemne

…zwane też ciborą jadalną. Częścią jadalną tej rośliny są jej bulwy. Skład chemiczny orzechów ziemnych podobny jest do orzechów, ale nie mają one ich właściwości uczulających. Są smaczne i idealne do deserów. Wytwarzany z nich olej jest źródłem cennych dla organizmu kwasów.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Era Gurme (@eragurme)

Pora na pestki arbuza

Te niepozorne ziarenka zawierają aż 30% białka i 50% tłuszczu, a ekstrakt z nich skutecznie zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Można je suszyć i prażyć. Doprawione mogą być zdrową alternatywą dla słonych przekąsek. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mariana da Rosa de Oliveira (@_supermariworld)

Moringa Olejodajna

Do kupienia w postaci proszku z liści, który można dodawać do koktajli. Bogata w aminokwasy, świetne źródło białka i błonnika. Zawiera 10 razy więcej witaminy C niż świeża marchew.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Rainbow Blossom (@rainbowblossomky)

Poczciwa kapusta kiszona

Genialne źródło probiotyków i antyoksydantów, poprawia odporność, ma działanie antybakteryjne i poprawia trawienie.