Do trzech razy bób według Cooka.pl

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych, które z sukcesem wspomaga dietę i zdrowy sposób żywienia. Ze względu na dużą ilośc białka, ze spokojem może zastąpić zwierzęce. Jako roślina strączkowa ma wiele witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy niezbędny podczas ciąży. Warto jednak pamiętać, że lepiej jest ugotować go na parze, niż długo w osolonym wrzątku – traci wówczas połowę swoich wartości. Bób sam w sobie jest przepyszny ( szczególnie z odrobiną soli ), więc przepisy, które dzisiaj przedstawię są łatwe i przyjemne, a ich przygotowanie nie zabierze dużo czasu.

Do trzech razy bób według Cooka.pl

Frittata z bobem i kurkami


Uwielbiam frittatę w różnej postaci. Na zimno, na ciepło i z przeróżnymi dodatkami. W sezonie letnim ta smakuje mi najbardziej. Z bobem i kurkami – bajka. Lekko, dietetycznie i bardzo smacznie. Przewrotnie, bo z odrobiną curry.
Składniki
  • 2 garści bobu
  • 2 garści kurek
  • 6 jaj
  • ¼ śmietanki do sosów i zup (opcjonalnie)
  • 1/3 pęczka koperku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła / masła klarowanego
  • ½ łyżeczki curry
  • 4 szczypty soli, pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie obieramy. Odkładamy do miseczki. Cebulę siekamy i smażymy na patelni na maśle. Dodajemy dokładnie umyte kurki i dusimy do razem z cebulką. Usmażone kurki dodajemy do bobu. Do osobnej miski wbijamy 6 jaj i dokładnie mieszamy (można dodać śmietanki). Jajka łączymy z bobem i kurkami, dodajemy przyprawy oraz posiekany koperek. Wybieramy małą blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i pieczemy ok 20-30 min w 170 st. C. Podając frittate można pokroić ją w kostki jak na zdjęciu lub w małe kosteczki – wówczas będą idealną przekąską na miłe spotkania.
ZobaczSchowaj komentarze

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Ania z Poznania. Tą rymowanką przedstawiałam się dość często i równie często wywoływała ona sporo śmiechu. W dodatku, jak mawia mój ukochany: “Ty Kochanie pochodzisz z „Ziemniakowa”, a nasz syn to „Kartofelek””. To wszystko spowodowało ciężkie przeżycia, kiedy z mojej diety musiałam usunąć ziemniaki w każdej postaci, ale projekt Model Me zmusza do wielu wyrzeczeń. Niedawno jednak na ratunek przyszły mi bataty. Ich słodki smak na początku mnie nie przekonywał, ale zaczęłam kombinować trochę w kuchni i dzisiaj przedstawię wam moje trzy przepisy dań z tym niezwykle wartościowym warzywem. A dlaczego tak wartościowym? Bataty mają beta-karoten obniżający możliwość zachorowania na raka piersi, wolniej wchłaniające się węglowodany, dużo luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i mnóstwo związków mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sól czy magnez. Bez względu na to, czy wolicie czerwone, fioletowe czy żółte bataty – dla waszego organizmu to będzie świetny wybór.

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Łosoś marynowany w cytrusach


Bataty w pierwszym przepisie występują jako dodatek, ale dla miłośników mogą stać się jednak głównym bohaterem. Łosoś marynowany w cytrusach oraz szaszłyk z batatów i cukinii to moja słodko-kwaśna propozycja. Pycha!

Marynata do łososia:
  • 1 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 limonki
  • 3 plasterki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szczytpy soli
Kwestię zakupu odpowiedniego łososia pozostawiam Wam. Podpowiem tylko, że ja, jak tylko mam możliwość, zamawiam dobrą rybę z zaprzyjaźnionego sushi. Podaję Wam dzisiaj przepis na moją ulubiona marynatę do ryb. W tym przepisie komponuje się cudownie, ponieważ lekkim, kwaskowym posmakiem, przełamuje słodycz batatów. Do marynaty można dorzucić świeżą kolendrę, imbir i chilli - wzbogacą smak i nadadzą orientalnego klimatu.

Wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy chilli i reszę przypraw, rozgniatamy i dokladnie mieszamy. Fileta lub polędwiczkę z łososia solimy i wkładamy do marynaty na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia  układamy na foli aluminiowej i pieczemy do porządanego stapnia upieczenia.
ZobaczSchowaj komentarze

6 stylizacji księżnej Diany, które możesz odtworzyć w tym sezonie!

TOPSHOP

DŻINSY
OK. 200 ZŁ

H&M

T-SHIRT
19,90 ZŁ

H&M

TOREBKA
299 ZŁ

MANGO

BUTY
139,90 ZŁ

MANGO

PASEK
49,90 ZŁ

STELLA MCCARTNEY

ŻAKIET
OK. 4700 ZŁ
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.