Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

W dniu pełnym treningów, pracy, spotkań, planowania stylizacji, a przede wszystkim opieki nad synkiem, często brakuje chwil na wymyślne potrawy. Dlatego moja dieta „modelkowa” powinna się składać z dań, które łatwo i szybko przygotować. A ja w dodatku uwielbiam produkty sezonowe. Obecnie z mojej lodówki wyskakują wszelkie rodzaje szparagów, i białe i chrupiące zielone. Istnieje milion sposobów ich przyrządzania, ale zawsze smakują wyśmienicie. Jak je gotować (podpowiadam: w osolonej wodzie, główki nad poziomem wody, białe ok. 10 minut a zielone 7 minut)? Czy obierać? I czy te prosto z wody z masłem nie są najsmaczniejsze? Pewnie tak, ale ja ubóstwiam szparagi również w paru innych wersjach. Chociaż najczęściej wybieram zielone do porannych omletów z pomidorem i cebulą, to dzisiaj przedstawię Wam coś innego. Oto moje trzy, ulubione (i szybkie) propozycje dań ze szparagami w roli głównej.

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

Szaszłyki ze szparagów w zalewie


Sezon grillowy już za pasem. Szparagi, jak i reszta warzyw, też idealnie nadają się na grilla. Wystarczy odrobinę podkręcić ich smak i będą prostym oraz zaskakująco smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb.

  • ½ pęczka szparagów białych
  • ½ peczka szparagów zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 cm świeżego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
* tarty parmezan do drugiej marynaty


Białe i zielone szparagi obieramy. Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszając w misce wszystkie składniki. Połowę marynaty odlewamy do drugiej miski i dodajemy do niej 2 łyżki tartego parmezanu. Białe szparagi obtaczamy w przygotowanej marynacie z pierwszej miski. Zielone szparagi obtaczamy w marynacie z parmezanem. Szparagi nabijamy w poprzek na patyczki grillowe, aby powstała „drabinka“. Szparagi smażymy na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku na programie „grill“ ok. 4 minuty z każdej strony.
ZobaczSchowaj komentarze

Niezdrowe diety? To możliwe!

Od kiedy na świecie zapanował trend idealnych sylwetek, wiele osób zaczęło szukać sposobu na osiągnięcie wymarzonej wagi, a co za tym idzie figury. Jedną z najprostszych odpowiedzi na ten problem są przeróżne diety. „Specjaliści” od odżywiania prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej wymyślnych jadłospisów, które mają nam pomóc w dojściu do celu, ale czy wszystkie te porady są tak dobre jak mówią? Niestety wiele z tych „diet-cud” opiera się na zasadach, które są wyniszczające dla naszego organizmu. Oto kilka z nich!

Niezdrowe diety? To możliwe!

Dieta „baby food”


Wierzcie lub nie, ale na świecie nie brakuje dorosłym ludzi, którzy odżywiają się jedzeniem dla dzieci. Dieta „baby food” albo słoiczkowa polega na zamianie zwykłych posiłków na te w zmiksowanej formie. Chociaż w teorii jedzenie w takiej formie powinno sprzyjać naszej wadze, rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Odżywiając się taką masą, nie przeżuwamy posiłków, a to jedna z kluczowych czynności wspomagających odchudzanie, ponieważ rozbudza metabolizm. Co więcej, w tych produktach brakuje odpowiedniej ilości składników odżywczych dla naszego organizmu.
ZobaczSchowaj komentarze

Stylizacje walentynkowe dla kobiet 60+

Mango

Sukienka
139,90 zł

Oscar de la Renta

Pierścionek
1150 zł

Gucci

Sukienka
16520 zł

Oscar de la Renta

Kolczyki
1905 zł

Isa Afren

Sukienka
4680 zł

Edie Parker

Torebka
6770 zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.