Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

W dniu pełnym treningów, pracy, spotkań, planowania stylizacji, a przede wszystkim opieki nad synkiem, często brakuje chwil na wymyślne potrawy. Dlatego moja dieta „modelkowa” powinna się składać z dań, które łatwo i szybko przygotować. A ja w dodatku uwielbiam produkty sezonowe. Obecnie z mojej lodówki wyskakują wszelkie rodzaje szparagów, i białe i chrupiące zielone. Istnieje milion sposobów ich przyrządzania, ale zawsze smakują wyśmienicie. Jak je gotować (podpowiadam: w osolonej wodzie, główki nad poziomem wody, białe ok. 10 minut a zielone 7 minut)? Czy obierać? I czy te prosto z wody z masłem nie są najsmaczniejsze? Pewnie tak, ale ja ubóstwiam szparagi również w paru innych wersjach. Chociaż najczęściej wybieram zielone do porannych omletów z pomidorem i cebulą, to dzisiaj przedstawię Wam coś innego. Oto moje trzy, ulubione (i szybkie) propozycje dań ze szparagami w roli głównej.

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

Szaszłyki ze szparagów w zalewie


Sezon grillowy już za pasem. Szparagi, jak i reszta warzyw, też idealnie nadają się na grilla. Wystarczy odrobinę podkręcić ich smak i będą prostym oraz zaskakująco smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb.

  • ½ pęczka szparagów białych
  • ½ peczka szparagów zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 cm świeżego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
* tarty parmezan do drugiej marynaty


Białe i zielone szparagi obieramy. Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszając w misce wszystkie składniki. Połowę marynaty odlewamy do drugiej miski i dodajemy do niej 2 łyżki tartego parmezanu. Białe szparagi obtaczamy w przygotowanej marynacie z pierwszej miski. Zielone szparagi obtaczamy w marynacie z parmezanem. Szparagi nabijamy w poprzek na patyczki grillowe, aby powstała „drabinka“. Szparagi smażymy na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku na programie „grill“ ok. 4 minuty z każdej strony.
ZobaczSchowaj komentarze

Lato 2017: pyszne sorbety, które błyskawicznie przyrządzisz w domu

Latem chyba nic nie smakuje tak dobrze jak lody. A w szczególności te domowej roboty, które, wbrew pozorom, nie tylko nie są czasochłonne, ale smakują równie dobrze, co takie kupione w sklepie. Lody domowej roboty możemy również wykonać z takich składników, które najbardziej lubimy, a latem idealnie nadają się do tego owoce sezonowe.  Dlatego dzisiaj przychodzimy z małym poradnikiem jak szybko zrobić smaczne, lodowe sorbety.

Lato 2017: pyszne sorbety, które błyskawicznie przyrządzisz w domu

Orzeźwiający arbuz


Letnie upały to idealna pora roku na orzeźwiające arbuzy. Ten owoc wprost idealnie nadaje się na domowy sorbet lodowy, który zrobimy miksując zmrożonego arbuza z kilkoma kroplami soku z limonki dla kwaskowatego posmaku.

ZobaczSchowaj komentarze

Trend alert: kosmetyki w kolorze różowego złota

Artdeco

Rozświetlacz
86,90 zł

Givenchy

Krem do twarzy L'Intemporel Global Youth Divine Rich Cream
659 zł

Sally Hansen

Lakier do paznokci Color therapy
23,79 zł

Tom Ford

Orchid Soleil woda perfumowana
od 299 zł

Sephora

Once Upon a Look -Paleta do makijażu oczu
109 zł

GlamGlow

Krem z rozświtlającymi drobinkami
185 zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.