Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Ania z Poznania. Tą rymowanką przedstawiałam się dość często i równie często wywoływała ona sporo śmiechu. W dodatku, jak mawia mój ukochany: “Ty Kochanie pochodzisz z „Ziemniakowa”, a nasz syn to „Kartofelek””. To wszystko spowodowało ciężkie przeżycia, kiedy z mojej diety musiałam usunąć ziemniaki w każdej postaci, ale projekt Model Me zmusza do wielu wyrzeczeń. Niedawno jednak na ratunek przyszły mi bataty. Ich słodki smak na początku mnie nie przekonywał, ale zaczęłam kombinować trochę w kuchni i dzisiaj przedstawię wam moje trzy przepisy dań z tym niezwykle wartościowym warzywem. A dlaczego tak wartościowym? Bataty mają beta-karoten obniżający możliwość zachorowania na raka piersi, wolniej wchłaniające się węglowodany, dużo luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i mnóstwo związków mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sól czy magnez. Bez względu na to, czy wolicie czerwone, fioletowe czy żółte bataty – dla waszego organizmu to będzie świetny wybór.

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Łosoś marynowany w cytrusach


Bataty w pierwszym przepisie występują jako dodatek, ale dla miłośników mogą stać się jednak głównym bohaterem. Łosoś marynowany w cytrusach oraz szaszłyk z batatów i cukinii to moja słodko-kwaśna propozycja. Pycha!

Marynata do łososia:
  • 1 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 limonki
  • 3 plasterki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szczytpy soli
Kwestię zakupu odpowiedniego łososia pozostawiam Wam. Podpowiem tylko, że ja, jak tylko mam możliwość, zamawiam dobrą rybę z zaprzyjaźnionego sushi. Podaję Wam dzisiaj przepis na moją ulubiona marynatę do ryb. W tym przepisie komponuje się cudownie, ponieważ lekkim, kwaskowym posmakiem, przełamuje słodycz batatów. Do marynaty można dorzucić świeżą kolendrę, imbir i chilli - wzbogacą smak i nadadzą orientalnego klimatu.

Wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy chilli i reszę przypraw, rozgniatamy i dokladnie mieszamy. Fileta lub polędwiczkę z łososia solimy i wkładamy do marynaty na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia  układamy na foli aluminiowej i pieczemy do porządanego stapnia upieczenia.
ZobaczSchowaj komentarze

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

W dniu pełnym treningów, pracy, spotkań, planowania stylizacji, a przede wszystkim opieki nad synkiem, często brakuje chwil na wymyślne potrawy. Dlatego moja dieta „modelkowa” powinna się składać z dań, które łatwo i szybko przygotować. A ja w dodatku uwielbiam produkty sezonowe. Obecnie z mojej lodówki wyskakują wszelkie rodzaje szparagów, i białe i chrupiące zielone. Istnieje milion sposobów ich przyrządzania, ale zawsze smakują wyśmienicie. Jak je gotować (podpowiadam: w osolonej wodzie, główki nad poziomem wody, białe ok. 10 minut a zielone 7 minut)? Czy obierać? I czy te prosto z wody z masłem nie są najsmaczniejsze? Pewnie tak, ale ja ubóstwiam szparagi również w paru innych wersjach. Chociaż najczęściej wybieram zielone do porannych omletów z pomidorem i cebulą, to dzisiaj przedstawię Wam coś innego. Oto moje trzy, ulubione (i szybkie) propozycje dań ze szparagami w roli głównej.

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

Szaszłyki ze szparagów w zalewie


Sezon grillowy już za pasem. Szparagi, jak i reszta warzyw, też idealnie nadają się na grilla. Wystarczy odrobinę podkręcić ich smak i będą prostym oraz zaskakująco smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb.

  • ½ pęczka szparagów białych
  • ½ peczka szparagów zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 cm świeżego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
* tarty parmezan do drugiej marynaty


Białe i zielone szparagi obieramy. Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszając w misce wszystkie składniki. Połowę marynaty odlewamy do drugiej miski i dodajemy do niej 2 łyżki tartego parmezanu. Białe szparagi obtaczamy w przygotowanej marynacie z pierwszej miski. Zielone szparagi obtaczamy w marynacie z parmezanem. Szparagi nabijamy w poprzek na patyczki grillowe, aby powstała „drabinka“. Szparagi smażymy na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku na programie „grill“ ok. 4 minuty z każdej strony.
ZobaczSchowaj komentarze

Najgorętsze nowości z polską metką: lipiec 2017

JUSTYNA CHRABELSKA

PLECAK
250 zł

MOYE

KOSZULA
490 zł

MOYE

FIGI
190 ZŁ

NATALIA SIEBUŁA

TOP
190 zł

KOPI

SPINKI
69 ZŁ

KOPI

KOLCZYKI
140 ZŁ
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.