Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Ania z Poznania. Tą rymowanką przedstawiałam się dość często i równie często wywoływała ona sporo śmiechu. W dodatku, jak mawia mój ukochany: “Ty Kochanie pochodzisz z „Ziemniakowa”, a nasz syn to „Kartofelek””. To wszystko spowodowało ciężkie przeżycia, kiedy z mojej diety musiałam usunąć ziemniaki w każdej postaci, ale projekt Model Me zmusza do wielu wyrzeczeń. Niedawno jednak na ratunek przyszły mi bataty. Ich słodki smak na początku mnie nie przekonywał, ale zaczęłam kombinować trochę w kuchni i dzisiaj przedstawię wam moje trzy przepisy dań z tym niezwykle wartościowym warzywem. A dlaczego tak wartościowym? Bataty mają beta-karoten obniżający możliwość zachorowania na raka piersi, wolniej wchłaniające się węglowodany, dużo luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i mnóstwo związków mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sól czy magnez. Bez względu na to, czy wolicie czerwone, fioletowe czy żółte bataty – dla waszego organizmu to będzie świetny wybór.

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Łosoś marynowany w cytrusach


Bataty w pierwszym przepisie występują jako dodatek, ale dla miłośników mogą stać się jednak głównym bohaterem. Łosoś marynowany w cytrusach oraz szaszłyk z batatów i cukinii to moja słodko-kwaśna propozycja. Pycha!

Marynata do łososia:
  • 1 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 limonki
  • 3 plasterki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szczytpy soli
Kwestię zakupu odpowiedniego łososia pozostawiam Wam. Podpowiem tylko, że ja, jak tylko mam możliwość, zamawiam dobrą rybę z zaprzyjaźnionego sushi. Podaję Wam dzisiaj przepis na moją ulubiona marynatę do ryb. W tym przepisie komponuje się cudownie, ponieważ lekkim, kwaskowym posmakiem, przełamuje słodycz batatów. Do marynaty można dorzucić świeżą kolendrę, imbir i chilli - wzbogacą smak i nadadzą orientalnego klimatu.

Wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy chilli i reszę przypraw, rozgniatamy i dokladnie mieszamy. Fileta lub polędwiczkę z łososia solimy i wkładamy do marynaty na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia  układamy na foli aluminiowej i pieczemy do porządanego stapnia upieczenia.
ZobaczSchowaj komentarze

Niezdrowe diety? To możliwe!

Od kiedy na świecie zapanował trend idealnych sylwetek, wiele osób zaczęło szukać sposobu na osiągnięcie wymarzonej wagi, a co za tym idzie figury. Jedną z najprostszych odpowiedzi na ten problem są przeróżne diety. „Specjaliści” od odżywiania prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej wymyślnych jadłospisów, które mają nam pomóc w dojściu do celu, ale czy wszystkie te porady są tak dobre jak mówią? Niestety wiele z tych „diet-cud” opiera się na zasadach, które są wyniszczające dla naszego organizmu. Oto kilka z nich!

Niezdrowe diety? To możliwe!

Dieta „baby food”


Wierzcie lub nie, ale na świecie nie brakuje dorosłym ludzi, którzy odżywiają się jedzeniem dla dzieci. Dieta „baby food” albo słoiczkowa polega na zamianie zwykłych posiłków na te w zmiksowanej formie. Chociaż w teorii jedzenie w takiej formie powinno sprzyjać naszej wadze, rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Odżywiając się taką masą, nie przeżuwamy posiłków, a to jedna z kluczowych czynności wspomagających odchudzanie, ponieważ rozbudza metabolizm. Co więcej, w tych produktach brakuje odpowiedniej ilości składników odżywczych dla naszego organizmu.
ZobaczSchowaj komentarze

Instagramowe influencerki w jesiennej kampanii & Other Stories

&OTHER STORIES

SUKIENKA
ok. 280 zł

&OTHER STORIES

KURTKA
ok. 580 zł

&OTHER STORIES

SPÓDNICA
ok. 280 zł

&OTHER STORIES

SPODNIE
ok. 320 zł

&OTHER STORIES

SPÓDNICA
ok. 800 zł

&OTHER STORIES

PŁASZCZ
ok. 800 zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.