Po całym dniu w szpilkach bolą cię nogi? Sprawdź, jak to zmienić!

Buty na obcasie coraz częściej stają się obowiązkowym elementem kobiecego dress code’u – i to nie tylko w dużych firmach i korporacjach. Niestety, codzienne noszenie szpilek może powodować odciski, groźne zmiany w stawach biodrowych i kolanowych oraz problemy z kręgosłupem. Jak im zapobiec? Zobacz, co zrobić, żeby poczuć się w butach na obcasie tak samo komfortowo co w ulubionych trampkach.

Mój przyjaciel ból, czyli jak wytrzymać cały dzień na wysokich obcasach i nie zwariować
Kość piętowa pełni szalenie ważną funkcję w organizmie. Jej zadaniem jest utrzymanie masy całego ciała. Zakładając szpilki, przenosimy ciężar z kości piętowej na kości śródstopia i palców, co powoduje zaburzenia postawy. Codzienne noszenie butów na wysokich obcasach powoduje powstawanie odcisków, żylaków i halluksów, a także zmiany w kościach miednicy. Problemy ze stopami rzutują także na kręgosłup, a to z kolei prowadzi do chronicznego, trudnego do wytrzymania bólu.

Jeśli jednak ze względu na charakter wykonywanej pracy nie możemy zrezygnować z noszenia butów na obcasie, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które pomogą zminimalizować, a w niektórych przypadkach nawet całkowicie wyeliminować ból nóg oraz kręgosłupa.

Wybór odpowiednich butów
Zawsze wybieraj buty wykonane z wysokiej jakości materiałów podsiadające skórzaną wyściółkę, która zapobiega przemieszczaniu się stopy. Pamiętaj, że buty nie powinny leżeć zbyt luźno. Staraj się nie nosić codziennie tych samych butów i mieć w szafie kilka par posiadających obcas o różnej wysokości. Jeżeli masz duży palec dłuższy od pozostałych, unikaj butów w szpic. Jeśli zaś masz nieco dłuższy drugi palec, zrezygnuj z butów o zaokrąglonych noskach. Będąc w pracy, staraj się często zmieniać pozycję, a jeśli masz taką możliwość, zdejmij na chwilę buty i daj stopom odetchnąć.

Żelowe wkładki do butów
Żelowe wkładki do butów dzięki nowoczesnej technologii GelActive zapobiegają przewlekłym bólom stóp, łydek i kręgosłupa. Likwidują uczucie dyskomfortu i zapewniają uczucie lekkości dzięki odpowiedniej amortyzacji pięty i śródstopia.

Jeżeli na co dzień nosisz szpilki, wybierz żelowe wkładki przeznaczone do butów na wysokim obcasie. Żelowe wkładki są wielorazowego użytku. Zaleca się wymienić je po około 6 miesiącach. Wkładki Scholl są niewidoczne, wystarczy umieścić je wewnątrz obuwia i mocno docisnąć.

Wkładka zbudowana jest z dwóch rodzajów żelu: twardy wspiera podbicie stopy, a miękki zapewnia amortyzację i absorbuje wstrząsy. Oddychający materiał gwarantuje komfort w każdym momencie dnia. Wkładki Scholl dzięki anatomicznej formie doskonale przystosowują się do stopy.

A po pracy…
… zmień buty na wygodniejsze, najlepiej tuż po wyjściu z biura. Po powrocie do domu połóż się i przez chwilę potrzymaj nogi w górze. Wymasuj łydki i stopy. Do tego celu możesz wykorzystać specjalny roller do ciała lub… zwykłą piłeczkę tenisową. Dzięki temu skutecznie zlikwidujesz napięcie w mięśniach. Pamiętaj, że wygodne obuwie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia.

 

Artykuł sponsorowany

 

ZobaczSchowaj komentarze

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

W dniu pełnym treningów, pracy, spotkań, planowania stylizacji, a przede wszystkim opieki nad synkiem, często brakuje chwil na wymyślne potrawy. Dlatego moja dieta „modelkowa” powinna się składać z dań, które łatwo i szybko przygotować. A ja w dodatku uwielbiam produkty sezonowe. Obecnie z mojej lodówki wyskakują wszelkie rodzaje szparagów, i białe i chrupiące zielone. Istnieje milion sposobów ich przyrządzania, ale zawsze smakują wyśmienicie. Jak je gotować (podpowiadam: w osolonej wodzie, główki nad poziomem wody, białe ok. 10 minut a zielone 7 minut)? Czy obierać? I czy te prosto z wody z masłem nie są najsmaczniejsze? Pewnie tak, ale ja ubóstwiam szparagi również w paru innych wersjach. Chociaż najczęściej wybieram zielone do porannych omletów z pomidorem i cebulą, to dzisiaj przedstawię Wam coś innego. Oto moje trzy, ulubione (i szybkie) propozycje dań ze szparagami w roli głównej.

Szparagi na wiosnę według Cooka.pl

Szaszłyki ze szparagów w zalewie


Sezon grillowy już za pasem. Szparagi, jak i reszta warzyw, też idealnie nadają się na grilla. Wystarczy odrobinę podkręcić ich smak i będą prostym oraz zaskakująco smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb.

  • ½ pęczka szparagów białych
  • ½ peczka szparagów zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 cm świeżego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
* tarty parmezan do drugiej marynaty


Białe i zielone szparagi obieramy. Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszając w misce wszystkie składniki. Połowę marynaty odlewamy do drugiej miski i dodajemy do niej 2 łyżki tartego parmezanu. Białe szparagi obtaczamy w przygotowanej marynacie z pierwszej miski. Zielone szparagi obtaczamy w marynacie z parmezanem. Szparagi nabijamy w poprzek na patyczki grillowe, aby powstała „drabinka“. Szparagi smażymy na patelni grillowej, na grillu lub w piekarniku na programie „grill“ ok. 4 minuty z każdej strony.
ZobaczSchowaj komentarze

Kochamy ten look: Olivia Kijo

ALL SAINTS

KURTKA
ok. 1500 zł

ZARA

KURTKA
299,90 zł

ASOS

BUTY
ok. 125 zł

ASOS

BUTY
ok. 125 zl

MANGO

SPODNIE
119,90 zł

MANGO

SPODNIE
229,90zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.