STYL ŻYCIA

Zdrowe odżywianie na co dzień: Sześć prostych kroków do lepszego samopoczucia i energii

20.07.2023 FASHIONPOST

Zdrowe odżywianie na co dzień: Sześć prostych kroków do lepszego samopoczucia i energii

Przy intensywnej codzienności i szybkim tempie życia niezwykle ważna jest troska o zdrową, zbilansowaną dietę. Właściwe odżywianie się zapewnia zdrowie, energię i dobre samopoczucie. Warto więc zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i unikać często popełnianych błędów dietetycznych. Można to zrobić, stosując się do kilku prostych kroków. Jakich? Podpowiadamy!

1. Regularne posiłki

Błędem, który najczęściej popełniają zapracowane i zabiegane osoby, jest jedzenie w nierównych odstępach czasowych i przeciąganie przerw między kolejnymi daniami. Tymczasem regularne posiłki są kluczowe dla prawidłowej pracy narządów wewnętrznych i właściwego tempa przemiany materii. W zwiększeniu regularności jedzenia bardzo pomocny jest catering dietetyczny, dostarczający codziennie wygodnie zapakowane gotowe porcje prosto pod drzwi mieszkania bądź domu.

2. Jedzenie bogate w probiotyki

Naturalne probiotyki, takie jak jogurt, kefir, domowe kiszonki, wspierają zdrową florę bakteryjną jelit. To z kolei korzystnie wpływa na pracę tego narządu oraz cały układ trawienny. Zdrowe jelita oznaczają także lepszą odporność, szybszy metabolizm i więcej energii. Z tego względu naturalne probiotyki powinny stanowić istotną część każdego jadłospisu, szczególnie w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym.

3. Nawadnianie organizmu

Regularne posiłki, bogate w naturalne probiotyki są bardzo istotne, jednak nie zastąpią jednej rzeczy – odpowiedniego nawodnienia. Warto pamiętać, że człowiek w ok. 70% składa się z wody i jest ona kluczowa dla prawidłowej pracy całego organizmu. Warto dbać o jej odpowiednią podaż w ciągu dnia, aby mózg i narządy wewnętrzne mogły bez problemu funkcjonować.

4. Świeża żywność

Podstawą każdej diety powinny być świeże i jak najmniej przetworzone produkty. Zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i innych składników odżywczych odżywczych, których potrzebuje organizm. Choć słodkie i słone przekąski czy gotowce z marketu od czasu do czasu nie zaszkodzą, nie powinny stanowić podstawy diety, a dodatek.

5. Zdrowe źródła białka

Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Jego istotnymi źródłami są ryby, chude mięso i rośliny strączkowe. Catering dietetyczny oferuje różnorodne posiłki zawierające wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko, dostosowane do preferencji żywieniowych. Zarówno osoby spożywające mięso, jak i te, które z niego zrezygnowały, powinny zadbać o odpowiednią podaż tego makroskładnika.

6. Uwzględnianie specjalnych potrzeb

Aby codzienna dieta była korzystna, musi uwzględniać indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne, a także specjalne potrzeby żywieniowe. Dotyczą one chorób i zaburzeń metabolicznych, ale również problemów hormonalnych, nadwagi i otyłości czy okresu ciąży. Komponując swój jadłospis bądź wybierając dietę pudełkową, warto zdecydować się na opcje dostosowane do aktualnego stanu zdrowia i potrzeb organizmu. Żywienie jest istotną częścią leczenia i profilaktyki wielu rozmaitych dolegliwości.