Kawa nie jest wyłącznie napojem, ale wielką celebracją. Także jej pozyskiwanie jest sztuką, która wymaga skupienia, zaangażowania, a przede wszystkim troski. Cała droga zaczyna się od precyzyjnego wybrania ziaren, a kończy się na pysznej filiżance kawy Nespresso. O dbałości i trosce o kawę, a także naszą planetę opowiada Wojciech Modest Amaro – ambasador marki Nespresso w Polsce.
Wojciech Amaro dla Nespresso
Wojciech Amaro w świecie kulinariów dał się poznać jako niekonwencjonalny artysta, który łączy tradycję z odważnymi pomysłami. W jego restauracjach najważniejsze są świeżość i jakość. Tak jak i marka Nespresso wierzy, że obowiązkiem każdego człowieka jest dbanie o naturę i życie w zgodzie z nią.
„Troska to słowo, które jest ze mną od zawsze – w każdym obszarze mojego życia. To dla mnie coś oczywistego, bez czego nie ma codzienności – mówi Wojciech Modest Amaro – W życiu zawodowym troska to przede wszystkim dbałość o jakość. Wiem, skąd pochodzą produkty, z których przygotowuję dania, jak były uprawiane i przez kogo. I taki sam łańcuch wartości jest ważny dla Nespresso przy tworzeniu kawy, którą ja z przyjemnością serwuję moim gościom „– dodaje.
Proces tworzenia kawy wysokiej jakości jest długi i wymaga przede wszystkim wielkiego zaangażowania i pasji. Cała droga rozpoczyna się od troski, aby ziarna kawowca dały drzewa pełne obfitych owoców. Z ręcznie zbieranych i dojrzałych wiśni kawowca wybiera się najcenniejsze nasiona, które następnie poddawane są złożonemu procesowi obróbki. Dzięki temu w każdej kapsułce kawy Nespresso znajduje się kawa najwyższej jakości.
Odpowiedzialność za naturę
O środowisko naturalne i ekologię trzeba dbać w każdym aspekcie, także w procesie pozyskiwania kawy. Nespresso współpracuje z lokalnymi farmerami, działa dla tamtejszych społeczności i troszczy się o środowisko. Cały proces jest skrupulatnie przemyślany tak, żeby każda filiżanka kawy Nespresso powstała przy wykorzystaniu precyzyjnie odmierzonej ilości mielonej kawy, wody i energii elektrycznej, a aluminiowe kapsułki po zużyciu podlegają w 100% recyklingowi. Dzięki temy każda filiżanka kawy Nespresso jest neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla.
Marka uruchomiła także program zrównoważonego rozwoju Nespresso AAA Sustainable Quality™, którego celem jest pozyskiwanie najlepszych jakościowo ziaren kawy, przy jednoczesnej dbałości o ochronę środowiska oraz poprawę warunków życia farmerów i ich rodzin. Marka zaangażowana jest także w przywracanie zagrożonych gatunków kawowców i ginących metod obróbki kawy przez lokalne społeczności w ramach programu Reviving Origins. Nespresso dołączyło także do grona 4500 firm, które otrzymały międzynarodowy certyfikat B Corp, przyznawany firmom, które wykorzystują siłę biznesu do budowania zrównoważonej gospodarki.