FASHION AT HOME

W Tokio otwarto nowy butik Louis Vuitton

17.04.2021 Fashion Post

W Tokio otwarto nowy butik Louis Vuitton
Nowy sklep Louis Vuitton w Tokio robi wrażenie. Internauci już porównują fasadę gmachu do falującego słupa wody, co jest poniekąd zgodne z wizją japońskiego architekta Juno Aokiego. Elewacja miała nawiązywać do materialnego zjawiska rozproszenia światła w wodzie, co miało nadać budynkowi indywidualny, nowoczesny charakter.
 
Po trzech latach ponownie otwarto flagowy sklep Louis Vuitton w Tokio, co spotkało się z ogromnym poruszeniem. Głównie ze względu na nietuzinkowy wygląd budynku autorstwa Juno Aokiego – szklana fasada przypomina falujący słup wody. Motyw ten jest nawiązaniem do przybrzeżnej lokalizacji sklepu w portowej dzielnicy Ginza, gdzie na styku miasta i Zatoki Topijskiej postawiono spektakularny gmach LV, pulsujący życiem, oddający płynność wody i dynamizm metropolii.
 
Nowy butik Louis Vuitton w Tokio: inspiracje światem wodnym
 
Największą uwagę zwraca pofałdowana fasada wykonana z dwuwarstwowego szkła. Nadaje całości efekt trójwymiarowości. Zastosowano w niej również materiał z filtrem dichroicznym, który odpowiada za rozszczepianie się światła i w efekcie mienienie się różnymi kolorami w zależności od oświetlenia.
 
Motywy wodne dominują również w środku butiku. Za projekt wnętrz odpowiada Peter Marino, nowojorski architekt współpracujący wcześniej z domami mody typu Dior, Calvin Klein oraz Yves Saint Laurent. Najbardziej charakterystyczne dla wnętrz nowego butiku Louis Vuitton są zwisające z sufitu meduzy bijące niebieskim światłem. Naturalną harmonię projektant osiągnął dzięki wykorzystaniu drewna i szkła, za to meble zostały wybrane z kolekcji Pierre’a Paulina i Stefana Leo. Marino wyselekcjonował te w odcieniu kwaśnej pomarańczy ożywiając monotonną przestrzeń. W samym sercu sklepu znajdują się schody wijące się między kondygnacjami. Drugą klatkę schodową zdobi reinterpretacja dzieła Kimiko Fujimura „Wave Blue Line”. Na najwyższej kondygnacji butiku znajduje się za to Cafe LV zarządzana przez Yosuke Suga, jednego z najzdolniejszych szefów kuchni świata.