Od kiedy w życiu człowieka pojawiła się maszyna zwana lodówką, stała się ona podstawowym elementem każdej kuchni. Z obawy przed tym, że nasze produkty czy przygotowane potrawy się zepsują, to właśnie tam je przechowujemy. Czy aby jednak na pewno wszystko powinno lądować na chłodnych półkach? Niestety, istnieją pewne produkty, które przechowywane w lodówce znacznie tracą na swojej wartości. Jakie? Przekonajcie się sami w naszej galerii!
Miód
Łyżka miodu to sprawdzony sposób na osłodzenie sobie życia. A wkładanie go do lodówki może zamienić nasz ukochany, złoty płyn w twardą masę.
Melon
W tym przypadku zdania są podzielone. Jednak podobno najlepszym sposobem na przechowywanie tego owocu jest trzymanie go poza lodówką zanim go pokroimy. Dopiero po pokrojeniu dobrze trzymać go w chłodniejszej temperaturze.
Lakier do paznokci
Chociaż ten produkt wcale nie należy do działu spożywczego, wiele osób wciąż przechowuje go w lodówce. Jest to niewskazane, ponieważ prowadzi to do zmiany konsystencji lakieru - robi się po prostu gęstszy, co znacznie utrudnia malowanie nim paznokci.
Czosnek
Czosnek to jeden z naszych ulubionych składników, zapewniających smak wielu potrawom. Wbrew popularnemu przekonaniu wcale nie musi on być przechowywany w lodówce. Lepiej dojrzewa w temperaturze pokojowej, w której może leżeć nawet przez dwa miesiące.
Pomidory
Zimny pomidor to podstawowy składnik wielu sałatek. Jak się okazuje, przebywanie w chłodzie wcale mu nie służy. Wręcz przeciwnie, niskie temperatury niszczą membranę w komórkach pomidorów, przez co tracą one swoją teksturę oraz smak.
Ziemniaki
Podobnie jak w przypadku pomidorów, niskie temperatury wpływają negatywnie na składniki w ziemniakach, w tym przypadku skrobia, które zaczynają się rozkładać. W rezultacie, warzywa zyskują piaskowatą konsystencję oraz tracą smak.