brak kategorii
Tych dań nie powinniście nigdy jeść na pokładzie samolotu!
22.11.2017 Katarzyna Błażuk
Jajecznica? Nie dziękuję!
Większość linii lotniczych na lotach dłuższych niż trzy godziny oferuje śniadania, których głównym bohaterem jest jajko, najczęściej w formie jajecznicy. Ale choć to dobry produkt na śniadanie na ziemi to w chmurach już niekoniecznie. Jeśli jajko będzie przeterminowanie lub niewłaściwie przygotowane, możemy się zatruć bakterią salmonelli. Objawy Salmonelli to biegunka, skurcze brzucha, gorączka i nudności. Nikt z nas nie chciałby borykać się z nimi ani w trakcie lotu, ani po lądowaniu.
Kanapka z serem czy z szynką?
Linie lotnicze zwykle sprzedają kanapki podczas krótkich lotów. Najczęściej w krótkim menu mamy do wyboru te z serem lub szynką. Ale zanim sięgniemy po ten drugi rodzaj weźmy pod uwagę to, że zjedzenie nieświeżego mięsa może skutkować zarażenie się bakterią Escherichia coli, która jest potencjalnie śmiertelna. Dlaczego o tym piszemy? Kanapki z indyka lub innym mięsem są dobre w dniu produkcji lub dzień później. Rzadko robi się je z pełnoziarnistej mąki i na ogół mają mnóstwo majonezu, co przyśpiesza ich ewentualne popsucie się.
Danie z kurczakiem i warzywami na obiad
Cóż może być złego w zdrowym daniu takim jak kurczak z warzywami. Okazuje się, że wiele. Filet z kurczaka jest podstawowym elementem kuchni linii lotniczych od zawsze. Nie ma chyba linii lotniczych, na których pokładzie nie byłoby tego dania w menu. Jednak istnieje ryzyko zepsucia, jeśli mięso wcześniej nie zostało odpowiednio ugotowane i przechowywane. Ugotowana pierś, powinna zostać podana i zjedzona w ciągu dwóch godzin od przygotowania. Diabeł tkwi też w szczegółach, a właściwie w elementach składowych dania. Jeśli wysapują one pod postacią masła i sera, to zwiększa się prawdopodobieństwo ich zepsucia. Zanim na pytanie stewardessy odpowiecie „Poproszę kurczaka”, zapytajcie co jest w środku.
Precelki na pokład
To jedna z najpopularniejszych przekąsek serwowana na pokładach samolotu. Precle mają bardzo długi okres przydatności do spożycia nawet ponad rok, ale największym problemem jest ich jakość. Ponieważ mogą być przechowywane przez długi czas, linie lotnicze czasami częstują nas preclami, które mogą być niezdatne do jedzenia. Torby z tą smaczną przekąską czasami pękają z powodu ciśnienia powietrza i wtedy mogą ulec uszkodzeniu, a tym samym powietrze, które się do nich dostaje sprawia, że jedyne co warto zrobić to po prostu nich nie zamawiać.
Krakersy na przekąskę
Podczas lotu powinniśmy się wystrzegać nawet poczciwych krakersów, które, jeśli są przeterminowane lub źle przygotowane, mogą sprowadzić na nas takie nieszczęście jak gorączka, nudności, a nawet biegunkę. Jeśli koniecznie mamy ochotę na pochrupanie ich, najbezpieczniej zamawiać te paczkowane. Dlatego, że są oryginalnie zapakowane w zakładzie produkcyjnym, a nie w kuchni samolotowej.
Ale i tak życzymy wam miłego lotu!