STYL ŻYCIA

Smaki jesieni? Oczywiście grzyby i gruszki!

29.09.2022 Fashion Post

Smaki jesieni? Oczywiście grzyby i gruszki!

We wrześniu i październiku po aktywnych wakacjach zwalniamy tempo i więcej czasu spędzamy w domach. Dni robią się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze, dzięki czemu z większą dbałością możemy zająć się swoją dietą. Czego w tym sezonie nie może zabraknąć na naszych stołach?

Idealne jesienne produkty

Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku: Polecam szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie z krewetek, chorizo, pomidorami i smażonymi boczniakami. Połączenie śródziemnomorskich smaków z niezwykle aromatycznymi grzybami oraz świeżą papryczką chili zachwyci wszystkich domowników i gości. Na naszym stole nie powinno również zabraknąć kurek. Te grzyby mają przyjemny owocowy zapach, a smak delikatnie ostry, pieprzny. Niebanalnym pomysłem jest połączenie kurek z innym jesiennym smakiem jakim jest  dynia. Polecam ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowymdanie do przygotowania w 30 minut” – mówi Sikora i dodaje – “ Fantastycznym dopełnieniem tych dwóch dań     będzie tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki. Jest nieco bardziej czasochłonna     w przygotowaniu, ale zdecydowanie warto. Słodycz gruszki idealnie podkreśli smak potrawy, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt dużej ilości cukru. Niezapomniany smak tego deseru uzyskamy dodając do niego pistacje.

Wskazówki sommeliera – idealne łączenie wina z daniem

Jesienny wieczór przy kominku z lampką wina w dłoni z pewnością pozwoli zrelaksować się po dniu pełnym wyzwań. Wino będzie także dobrym dodatkiem do jesiennej kuchni – tylko jak dobrać je najlepiej? Z wskazówkami przychodzi Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojska:  Musimy pamiętać, że wino dobrze jest dobierać do sosu, jaki ma potrawa. Na zasadzie podobieństw kaczka z jabłkami wymaga wina jabłkowego. Oczywiście można szukać również innego smaku, na przykład na zasadzie przeciwieństw. Osobiście lubię wino gruszkowe, ale ciekawe są również te z dzikiej róży i jarzębiny. Preferuję dobry balans pomiędzy słodyczą wina i kwasowością – to ona stanowi kręgosłup wina. Gdy przygotowujemy kilka dań z różnymi dodatkami najlepszym pomysłem będzie podanie wina musującego. Ważne jest jednak to, aby było to wino     wytrawne. A     do deseru polecam również demi-sec.– podpowiada Wiesław Wysokiński            .

Przepisy:

Winiarnia Zamojska – Krewetki z chorizo, pomidorami i smażonymi boczniakami
Winiarnia Zamojska – Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki
Winiarnia Zamojska – Ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym

Więcej przepisów znajdziecie na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/