STYL ŻYCIA
Sezon na dynię rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy na krem z dyni
05.10.2018 Marta Roszewska
Odpowiednio przygotowany krem z dyni będzie nie tylko cieszyć nasze podniebienie, ale także korzystnie wpływać na nasz organizm. Dynia jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminy, a przy okazji ma mało kalorii! Warto wprowadzić ją do swojej diety podczas jesieni, korzystając nie tylko z miąższu, ale także podjadając pestki. Oto nasze ulubione przepisy na zupę krem z dyni! Krem z dyni według Magdy Gessler Składniki:
- dynia 1,5 kg
- mleko 200 ml
- bulion warzywny 200 ml
- śmietanka kremówka 200 ml
- czosnek 4 ząbki
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki do dekoracji
- 4 garstki łuskanych pestek dyni
- sól i pieprz
Wykonanie: Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Krem z dyni według przepisu Michela Moran
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 5 marchewek
- 2 dynie hokkaido
- kawałek korzenia imbiru
- trawa cytrynowa – opcjonalnie
- sól
- pieprz cayenne
- olej do smażenia
- świeża natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim krótko cebule. Dodać obrane i pokrojone: dynię oraz marchewki i starty korzeń imbiru. Poddusić. Dodać wywar warzywny – ma lekko zakryć warzywa. Doprawić – dodać sól i pieprz, opcjonalnie trawę cytrynową. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem. Posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.