STYL ŻYCIA

Rozgrzewające dania na jesienne popołudnia, czyli co nieco o zupach

27.10.2021 Fashion Post

Rozgrzewające dania na jesienne popołudnia, czyli co nieco o zupach

Kiedyś trudno było sobie wyobrazić obiad bez zupy, natomiast dziś coraz rzadziej pojawia się ona na naszych stołach. Trzeba przyznać, że to duży błąd, bo przecież zupy są smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Jeśli więc chcesz dostarczyć organizmowi kolejnej porcji warzyw, jeśli chcesz rozgrzać nieco swój organizm i ucieszyć podniebienie fantastycznymi smakami, sięgaj po zupy każdego dnia.

Trzeba przyznać, że gdy letnie słońce mocno grzeje, za zupami nie tęsknimy tak bardzo. Przyrządzamy chłodniki, sałatki, a wielu chętnie sięga po mrożone owoce i przyrządza z nich typowo letnie, owocowe zupy. Jeśli jednak jesienią nie zmienisz swojego menu na to zdecydowanie „cieplejsze”, to szybko okaże się, że po takich zimnych potrawach szybko pojawiać się będzie znowu głód. W konsekwencji zaczniesz sięgać po przekąski i po prostu tyć. Mało tego, ci, którzy nie jedzą ciepłych posiłków, osłabiają swój układ odpornościowy i gdy tylko za oknem zaczną pojawiać się jesienne, a potem zimowe chłody znacznie łatwiej ulegają różnym infekcjom. Dlatego u schyłku lata nie ma się co zastanawiać. To pora na pyszne, rozgrzewające zupy.

Zupa, czyli kolejna porcja warzyw

Lekarze i dietetycy cały czas nam uświadamiają, że każdego dnia powinniśmy zjadać co najmniej pół kilograma warzyw, bo wówczas dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnychwitamin. Czasami jednak niełatwo tak wiele warzyw zjeść, bo przecież odzwyczailiśmy się od dodawania ich do każdego posiłku. Ten problem pomoże nam rozwiązać codzienna porcja zupy. To w niej łatwo „przemycić” warzywa w jadłospisie dzieci, które przecież najczęściej nie chcą ich jeść wcale. To też doskonałe rozwiązanie dla osób starszych, które mają kłopoty z trawieniem lub gryzieniem surowych warzyw. Pamiętać trzeba jednak o jednym. Aby warzywa w zupie zachowały swoje doskonałe właściwości, trzeba je gotować jak najkrócej i najlepiej pod przykryciem.

Zupa, czyli pełen zestaw dobroci dla naszego zdrowia

Zupa jest doskonałym przykładem dobrze zbilansowanego dania. Są w niej warzywa, mięso jako źródło białka i węglowodany pod postacią ryżu, kaszy, makaronu lub innych dodatków. Każdy talerz zupy to porcja minerałów takich, jak chociażby potas wpływający prawidłową pracę układu krwionośnego. W zupach jest sporo żelaza i magnezu oraz fosforu i wapnia, które są podstawą zdrowych kości i zębów. W zupach znajduje się też dość dużo witaminy E oraz beta-karotenu, które mają spore właściwości antyoksydacyjne i potrafią skutecznie zwalczać wolne rodniki. Jeśli zupa będzie faktycznie krótko gotowana to pozostanie w niej także nieco witaminy C oraz trochę witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Zupy, czyli to, co warto jeść jesienią

Tradycyjna kuchnia polska to ogromne bogactwo zup i kremów z warzyw. Któż z nas nie zna ze swojego rodzinnego domu przepysznej kartoflanki, albo aromatycznego barszczu ukraińskiego. Polecane ostatnio warzywa strączkowe przywróciły popularność staropolskiej grochówce podawanej z wędzonką, której naprawdę trudno się oprzeć. Trzeba też wspomnieć o tradycyjnej zupie jarzynowej, kalafiorowej czy ogórkowej. Dziś wszystkie te pyszności można przyrządzić w kilkanaście minut, sięgając po prostu po mrożone zupy.

Obecnie modne także są zupy krem, które przyrządza się równie szybko, ale można je wyróżniać smakowitymi dodatkami. Mrożona zupa krem z białych warzyw – klasyka polskich smaków – doskonale komponuje się z niewielkimi grzankami. Z kolei krem z zielonych warzyw świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym, a zupa krem z żółtych warzyw: z cudownej, jesiennej dyni, marchewek i papryki jest doskonała w towarzystwie prażonych pestek dyni.