W Warszawie w Centrum Praskim Koneser otwarte zostało miejsce niezwykłe, gdyż łączy w sobie sklep, showroom i międzywojenną historię. Nazwa Probiernia jest także wyjątkowa, bo nawiązuje do konceptu lokali działających w latach dwudziestych, gdzie przed zakupem każdy klient mógł skosztować konkretnego alkoholu przed zakupem, a nawet nabyć jego próbkę. Wszelkie trunki sprzedawane dziś w lokalu stworzone zostały na podstawie oryginalnych receptur.
Probiernia Urbanowicz – nowe miejsce z piękną historią
Probiernia Urbanowicz nie tylko opiera się na przedwojennych recepturach. Tak wyjątkowa idea wymaga pięknej oprawy jaką bez wątpienia jest lokalizacja w Centrum Praskim Koneser przy Placu Konesera 9 (wejście od ulicy Białostockiej). Tam właśnie 17 maja 2022 roku odbyło się uroczyste otwarcie lokalu. Wszyscy obecnie przenieśli się w czasie i z bliska poznali historię przedwojennych alkoholi. Zarys polskiego gorzelnictwa jest o tyle ciekawy, że wiedza o nim nie jest często szerzona, więc tym bardziej spotkanie i nowootwarte miejsce są czymś tak wyjątkowym. Goście mogli poznać także kulisy barmaństwa tamtego okresu.
Inicjatorami i założycielami Probierni Urbanowicz są dwaj doświadczeni managerowie – Marcin Parzyszek i Sebastien Jedrej. Wspólnikiem został również Przemysław Urbanowicz – prawnuk Jana Urbanowicza. Przy zbieraniu informacji historycznych i tworzeniu projektów etykiet bardzo dużą rolę odegrał Bartosz Paluszkiewicz– redaktor facebukowego profilu Przedwojenne restauracje bary i kawiarnie obecnie również odpowiedzialny za funkcjonowanie lokalu Probierni Urbanowicz.
Wnętrze Probierni Urbanowicz ozdobiły kolekcje przedwojennych butelek, cocktail shakerów czy zdjęć. Sercem całej przestrzeni stała się natomiast piękna lada barowa nawiązująca do ubiegłowiecznych lad barowo-bufetowych. Mamy nadzieję, że pisana na nowo historia Probierni Urbanowicz będzie pełna nietuzinkowych polskich smaków i aromatów zamkniętych w fantazyjne butelki.
W ofercie Probiernia Urbanowicz posiada głównie polskie, historyczne oraz kraftowe alkohole, produkowane przez najlepszych gorzelników. Samo otwarcie lokalu było także premierą reaktywowanego (na bazie jednej z oryginalnych receptur) likieru deserowego Mandarin Ginger oraz Wódki Redaktorskiej z polskiego żyta. Smak trunków uzupełniły zimne zakąski, o które zadbał Ferment Praski.
Fot. Andrzej Dyogtyev
Fot. Agencja Prasowa i Fotograficzna MWMedia