„Innowacyjne” awokado powstały dzięki hiszpańskiej firmie Isla Bonita, jednak ku naszemu ubolewaniu nie ma ona żadnego związku z piosenką Madonny. Natomiast wersja light owocu, którą stworzyli Hiszpanie ma nie tylko szybciej dojrzewać i wolniej brązowieć, ale będzie zawierać 70% zawartości tłuszczu zwykłego awokado. Te informacje potwierdziła nawet organizacja Spanish Hearth Foundation Food Health Programme.
To chyba jeden z pierwszych przypadków, kiedy roślina pojawiła się w wersji light i jest to tym bardziej zaskakujące, ponieważ awokado powszechnie uznawane są za jedne ze zdrowszych produktów. Tłuszcz zawarty w tych owocach wbrew pozorom jest dla nas dobry. Co więcej, awokado zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, które sprzyjają diecie. Dlatego wersja „light” wywołuje zdziwienie, ale o tym czy jest jakaś różnica będziemy mogli przekonać się wyłącznie w Hiszpanii, gdzie awokado Isla Bonita Light będzie sprzedawane. I niestety nie jest to żart.