W okresie dorastania, większość z nas pewnie niejeden raz usłyszała, żeby jeść warzywa, bo to samo zdrowie. I trudno zaprzeczyć temu stwierdzeniu, ponieważ o dobroczynnych właściwościach warzyw mówi się coraz częściej, szczególnie za sprawą rosnącej na popularności diecie wegańskiej, która jest przecież całkowicie złożona ze składników roślinnych. Wybierając nasze „zielone”, najczęściej jednak stawiamy na te same warzywa, zapominając o tych mniej popularnych, które przecież też warto włączyć do diety. Zobaczcie listę często niedocenianych produktów, dzięki której przekonacie się, że dieta warzywa może być naprawdę urozmaicona.
Por
Por to jedno z tych warzyw, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom cebuli. Jednak to nie jedyny powód, dla którego warto go włączyć do naszej diety. Por zawiera dużo antyoksydantów oraz może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a w dodatku świetnie smakuje w sałatce.
Zielony groszek
Proteiny, witaminy C i K, żelazo i potas to zaledwie kilka z bardzo wielu składników, które ma w sobie zielony groszek. Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ryżu lub kaszy, ale uwaga - zawiera sporo kalorii i chociaż nie powinniśmy go całkowicie unikać, to warto zwracać uwagę na porcję jaką nakładamy na talerz.
Jarmuż
O jarmużu już jakiś czas temu zrobiło się całkiem głośno. W internecie aż huczy od ilości przepisów na czipsy, sałatki i smoothie z jarmużem, ale czy rzeczywiście ma on w sobie tyle dobrego? Na to wygląda. Jarmuż zawiera bowiem bardzo dużo witaminy A, jest w nim więcej witaminy C niż w pomarańczy oraz tyle wapna co w 200 ml mleka. Czas więc chyba się do niego przekonać.
Kalafior
Chociaż na Instagramach i stronach z poradami żywieniowymi aż roi się od kolorowych potraw, czasami warto sięgnąć po klasyk. A w tym przypadku jest to bogaty w witaminy C,K i B5 kalafior. Zawiera również bardzo dużo magnezu i ma mało kalorii, więc jedna (lub dwie) dokładki nam nie zaszkodzą.
Brukselki
To koszmar z dzieciństwa niejednego z nas, ale w dorosłym życiu może zrobić sporo dobrego. Wliczając w to zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka prostaty czy płuc, a wszystko dzięki beta karotenom, witaminom oraz minerałom zawartym w brukselkach.
Dynia
W sam raz na nadchodzącą jesień. Dynia nie jest tylko ładną dekorację w okresie Halloween, bo idealnie nadaje się jako bazowy składnik zup, sałatek czy zapiekanek. A w dodatku wpływa na nasz układ nerwowy i zawiera dużo składników mineralnych, w tym wapnia, fosforu czy żelaza.