brak kategorii
Marzycie o białych zębach? Zrezygnujcie z tych produktów!
23.11.2017 Michalina Murawska
Szeroki uśmiech to najszybszy sposób, by wyglądać atrakcyjnie, dodać sobie uroku i pewności siebie. Pod warunkiem, że nasze zęby prezentuje się doskonale, czyli nie ma na nim przebarwień czy osadu i są w swoim naturalnym kolorze. Robimy więc wszystko, inwestujemy w wybielające pasy do zębów i płyny, by pozostały białe. Istnieje jednak kilku żywnościowych sabotażystów, którzy sprawiają, że po ich zjedzeniu zęby zaczynają zmieniać kolor. Są to sosy o intensywnym kolorze, najczęściej o ciemnym zabarwieniu, a także produkty o odczynie kwaśnym i słodkim. Aby cieszyć się ładnym uśmiechem, wystarczy więc wyeliminować z diety lub znacząco zredukować ilość spożywanych produktów, które umieściliśmy w naszej galerii.
Wiśnie
Wszystkie soki owocowe mogą powodować przebarwienia, ale najgorszymi winowajcami są te na bazie bogato pigmentowanych owoców, takich jak wiśnie lub jagody. Dodatkowo soki z owoców, które kupujemy w sklepie, są bogate w cukier, który może zwiększyć liczbę bakterii w jamie ustnej, a tym samym prowadzi do większego uszkodzenia i przebarwień na płytce. Buraki
To smaczne, ale i mocno zabarwione warzywo w ten sam sposób poplami wasze ręce co deskę do krojenia. Ale także może wpłynąć na biel zębów. Sos sojowy
To według dentystów największy wróg naszych zębów. Dzieję się tak ze względu na ciemne zabarwienie soi, które może utrzymywać się długo po zakończeniu posiłku w naszych ustach. Im ciemniejszy sos, tym silniejszy pigment, który osiądzie na zębach. Dlatego podczas posiłku warto pić wodę, a tuż po nim umyć zęby. Cytryna
Gorącą woda i cytryna korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ale niestety nie na zęby. Owoce cytrusowe, takie jak cytryna i limonka, są bardzo kwaśne i mogą powodować zmiękczanie szkliwa i prowadzić do erozji. Sos pomidorowy
Pomidory są bardzo kwaśne i jaskrawo zabarwione, więc zrobiony z nich sos pomidorowy i ketchup mogą powodować erozję szkliwa i przebarwienie zębów. Czerwone wino
Plam z wina na ubraniu równie trudno pozbyć się jak tych, które ten pyszny alkohol zostawia na zębach. Kwaśny odczyn wina niszczy szkliwo i pigmenty wina szybko dostają się w głąb zębów, jeszcze bardziej utrudniając usunięcie przebarwień. Ser bogaty w wapń pomoże zneutralizować niekorzystne działanie wina.
Wszystkie soki owocowe mogą powodować przebarwienia, ale najgorszymi winowajcami są te na bazie bogato pigmentowanych owoców, takich jak wiśnie lub jagody. Dodatkowo soki z owoców, które kupujemy w sklepie, są bogate w cukier, który może zwiększyć liczbę bakterii w jamie ustnej, a tym samym prowadzi do większego uszkodzenia i przebarwień na płytce. Buraki
To smaczne, ale i mocno zabarwione warzywo w ten sam sposób poplami wasze ręce co deskę do krojenia. Ale także może wpłynąć na biel zębów. Sos sojowy
To według dentystów największy wróg naszych zębów. Dzieję się tak ze względu na ciemne zabarwienie soi, które może utrzymywać się długo po zakończeniu posiłku w naszych ustach. Im ciemniejszy sos, tym silniejszy pigment, który osiądzie na zębach. Dlatego podczas posiłku warto pić wodę, a tuż po nim umyć zęby. Cytryna
Gorącą woda i cytryna korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ale niestety nie na zęby. Owoce cytrusowe, takie jak cytryna i limonka, są bardzo kwaśne i mogą powodować zmiękczanie szkliwa i prowadzić do erozji. Sos pomidorowy
Pomidory są bardzo kwaśne i jaskrawo zabarwione, więc zrobiony z nich sos pomidorowy i ketchup mogą powodować erozję szkliwa i przebarwienie zębów. Czerwone wino
Plam z wina na ubraniu równie trudno pozbyć się jak tych, które ten pyszny alkohol zostawia na zębach. Kwaśny odczyn wina niszczy szkliwo i pigmenty wina szybko dostają się w głąb zębów, jeszcze bardziej utrudniając usunięcie przebarwień. Ser bogaty w wapń pomoże zneutralizować niekorzystne działanie wina.