brak kategorii
Lato 2017: domowe herbatki, które pomagają spalić tłuszcz
23.06.2017 Michalina Murawska
Wiemy, że szczególnie po nieprzespanej nocy kawa jest jak wybawienie i nie raz pomaga podnieść się nam z łóżka. Ale nie tak szybko, bo pomimo, że pobudza, to spożycie większej niż 500 do 600 mg kofeiny dziennie, może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak bezsenność, drażliwość, drżenie mięśni i ogólne złe samopoczucie. Herbata ma mniej kofeiny i jest mniej kwaśna od kawy. Dodatkowo większość herbat, co zostało udowodnione przez chińskich naukowców, pomaga uspokoić zmysły i zmniejszyć ciśnienie tętnicze. Dlaczego więc nie zastąpić latte czy macchiato kubkiem pysznej herbaty? Mamy tu kilka zdrowych receptur, które znaleźliśmy na Pintereście.
Herbata OOlong
Herbata Oolong zawiera katechiny, które pomagają organizmowi spalać tłuszcz. Dokładnie te same, które znajdują się również w czerwonym winie i czekoladzie. W jednym z badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców, uczestnicy, którzy regularnie pili herbatę oolong przez sześć tygodni, stracili 0,5 kg tygodniowo. Jeśli chciałybyście pozbyć się zbędnych kilogramów, wystarczy włączyć tę herbatę do codziennego jadłospisu.
Składniki:
- ok. 2 litry wody
- 3 torebki herbaty oolong
- 3 cytryny
Zaparzcie herbatę w 1/4 gorącej wody. Zaparzajcie ją przez co najmniej 15 minut. Podczas parzenia herbaty, wyciśnijcie sok z cytryny i postarajcie się by oddzielić pestki od soku. Po zaparzeniu herbaty, wymieszajcie ją w dzbanku z pozostałą częścią wody, która wcześniej ostudźcie. Dodajcie sok z cytryny, naturalnego słodzika np. stewii lub syropu z agawy i dokładnie wymieszajcie. Jeśli będzie niewystarczająco chłodna, a na dworze będzie bardzo gorąco wystarczy do napoju wrzucić kilka kostek lodu.
Jaśminowa, zielona herbata
Jaśminowa herbata jest niezwykle kojąca. Bogata w antyoksydanty i przeciwutleniacze, razem z imbirem tworzy duet doskonały. Ten napój sprawi, że twoje ciało i umysł będą w świetnej formie.
Składniki:
- 4 łyżeczki zielonej, jaśminowej herbaty
- 8 szklanek wody
- 3 małe kawałki imbiru obrane i posiekane
- 1/2 szklanki miodu
- 4 cytryny
- świeże liście do dekoracji
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
- kilka kostek lodu
Doprowadźcie wodę do wrzenia. Gdy tylko trochę się schłodzi, dodajcie herbatę oraz imbir i zostawcie je na 4 minuty. Pamiętajcie, że jeśli woda jest wrząca i stygnie zbyt długo, herbata będzie gorzka. Dodajcie miodu i wymieszajcie. Wyciągnijcie torebki z herbatą lub liście herbaty i kawałki imbiru i włóżcie napój do lodówki na 2 do 3 godzin lub do momentu schłodzenia. Wyciśnijcie sok cytryny do dużego szklanego dzbanka i napełnijcie zimną herbatę. Następnie dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie kilka plasterków cytryny i liści mięty pieprzowej do dekoracji. Dodajcie lód i gotowe.
Mrożona miętowa herbata z hibiskusem i malinami
Mięta to potężny środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny, a pijąc dwa kubki dziennie macie możliwość usunięcia trądziku znacznie szybciej i skuteczniej niż pozbywając się go przy pomocy produktów z apteki. Połączcie ją z hibiskusem, malinami i syropem z agawy dla nadania smaku, a otrzymacie idealny letni napój.
Składniki:
- 4 łyżeczki suszonych kwiatów hibiskusa
- 4 łyżeczki herbaty z suszonych liści malin ( może kupić np. w aptece)
- 8 kubków wrzącej gorącej wody
- lód
- mięta
- truskawki
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki syropu z agawy
Unieście liście mięty, kwiaty hibiskusa i czerwone liście herbaty malinowej w słoiku o pojemności 1.5 litra. Zalejcie je wrzącą gorącą wodę i zaparzajcie przez 15 minut. Następnie przecedźcie płyn przez sitko tak żeby fusy się nie przedostały. Następnie ostudźcie herbatę do temperatury pokojowej i przykryte naczynie umieścicie w lodówce, aby się schłodziło. Obierzcie truskawki i razem z sokiem z cytryny i miodem włóżcie do miksera. Mieszaninę przetrzyjcie przez sitko o bardzo małych oczkach. Jeśli nie przeszkadzają wam nasionka truskawek w napojach, możesz pominąć ten krok. Dodajcie truskawkowy przecier do zimnej herbaty i dobrze wymieszajcie. Dorzućcie lód i dodajcie kawałki świeżych liści mięty i plasterki truskawek.
Herbata z kurkumą, imbirem i pomarańczą
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 1 starta kurkuma, 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 miętowe torebki z herbatą
- 1 łyżeczka miodu
- świeże liście mięty do dekoracji
- kostki lodu
- kawałki pomarańczy dekoracji
Do rondla wsypcie wodę, starta kurkumę oraz imbir i całość doprowadźcie do wrzenia, ale róbcie to na małym ogniu. Dodajcie torebki z miętową herbatą, przykryjcie garnek i zostawcie na wolnym ogniu na 5 minut na średnim ogniu. Następnie odstawcie do ostygnięcia. W dzbanku połączcie sok pomarańczowy, herbatę z kurkumą, surowy miód oraz kostki lodu i wymieszaj. Serwujcie herbatę przyozdobioną kawałkami pomarańczy i świeżymi liśćmi mięty.