brak kategorii
Kubek gorącej czekolady pomoże wzmocnić skórę, włosy i paznokcie!
28.01.2018 Paulina Kosim
Kto z nas nie lubi gorącej czekolady? Teraz na pewno myślicie sobie no jasne, że lubię, ale przecież jest tucząca, zawiera cukier to w jaki sposób może pomóc skórze? By zadziała się magia, wystarczy prawidłowo ją przygotować. Zacznijcie od mleka. Wybierzcie zamiast krowiego roślinne np. z migdałów czy orzechów nerkowca, nie dodawajcie cukry i zróbcie ją na bazie surowego kakao. Surowe kakao to surowe ziarna kakaowca, niepalone ani nieprażone czyli nie poddane wysokiej temperaturze. W przeciwieństwie do zwykłego jest jedynie poddawane procesowi fermentacji i suszenia, dzięki temu zachowują więcej cennych składników. Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Ale także bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Ma siedem razy więcej przeciwutleniaczy niż to klasyczne.
Okazuje się, że porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza od porcji mięsa oraz więcej cynku niż większość warzyw. Takie kakao dostaniecie w każdym sklepie z ekologiczną żywnością lub supermarketach, które mają dział z eco żywnością. Samo kakao jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, ale musi to być przynajmniej 70% kakao bez dodatku cukru. A jak ma się to do naszej urody? Dzięki wysokiej zawartości katechin wspomaga ono mechanizm obrony komórek przed starzeniem się oraz chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni UV. Zwiększa także nawilżenie skóry i likwiduje zaczerwienienia. Zawiera tak dużo magnezu i siarki – pierwiastka, który to odpowiada za wzmocnienie skóry, włosów i paznokci. Jak więc przygotować ten czarodziejski napar? Wystarczy do rondelka wlać ok. 200 ml mleka roślinnego, doprowadzić je do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i wsypać łyżkę kakao w proszku, łyżeczkę surowego kakao i dosypać łyżkę ksylitolu lub cukru kokosowego. Tak przygotowany napój przelejcie do kubka i przyprawcie szczyptą cynamonu. I pijcie na zdrowie!