STYL ŻYCIA

Kawiarka – jak wybrać i jak parzyć w niej kawę?

20.07.2020 FASHIONPOST

Kawiarka – jak wybrać i jak parzyć w niej kawę?

Kawiarka to urządzenie, bez którego nie obędzie się żaden miłośnik aromatycznego espresso. Dzięki niej we własnym domu można poczuć się niczym w prawdziwej włoskiej kawiarni. Jaką wybrać kawiarkę? Jak parzyć kawę w kawiarce?

Kawiarka – co to takiego?

Kawiarka nazywana jest również kafetierą lub mokką. Z wyglądu przypomina ona niewielki czajniczek. Kawiarki parzą kawę pod ciśnieniem, pozwalając na uzyskanie napoju o niezwykle intensywnym smaku i aromacie. Kawiarka do kawy składa się z 3 elementów – zbiornika na wodę, sitka, w którym umieszcza się uprzednio zmielone ziarna kawy oraz górnego dzbanka, w którym gromadzi się napar.

Kawiarka – jak wybrać?

Czym kierować się przy wyborze kawiarki? Kluczowa kwestia to materiał, z którego została ona wykonana. Najczęściej do czynienia mamy z urządzeniami aluminiowymi. Nie ma w tym nic dziwnego. Tego typu kawiarki są niezwykle wytrzymałe oraz lekkie, a co za tym idzie – łatwe w przenoszeniu. Wybierając je, warto postawić na model wyprodukowany z wysokiej jakości aluminium bezpiecznego dla zdrowia i przystosowanego do kontaktu z żywnością. Cechą charakterystyczną aluminiowych kawiarek jest ich tradycyjny kształt, który z wyglądu jest zbliżony do pierwowzoru. Dostępne są one w wielu różnych wzorach i kolorach. Kawiarek tego typu używać można na kuchenkach elektrycznych, gazowych oraz ceramicznych. Nie nadają się one do mycia w zmywarce

Nieco droższą alternatywą są kawiarki do kawy ze stali nierdzewnej. To idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników nowoczesnego designu. Na uwagę zasługuje tutaj ich minimalistyczny, obły kształt oraz efektowny połysk. Takie kawiarki są łatwe w utrzymaniu w czystości. Podobnie jak aluminiowe, nadają się do mycia ręcznego. Przeznaczone są one do używania na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz ceramicznych. Spotkać można się również z kawiarkami na indukcję.

Kolejny ważny parametr kawiarek indukcja to pojemność. Wyrażana jest ona w liczbie filiżanek espresso, jakie można w nich przyrządzić w czasie 1 parzenia. Kawiarki indukcja są w stanie pomieścić od 1 do 18 porcji napoju. Osoby, które przygotowują kawę z kawiarki tylko dla siebie, zdecydować mogą się na model o pojemności 2 – 3 filiżanek. Do biura zakupić należy natomiast nieco większy model.

Co jeszcze warto wziąć pod uwagę wybierając kawiarkę? Jak podpowiada ekspert https://www.tadar.pl, bardzo ważnym elementem każdego urządzenia tego typu jest wentyl bezpieczeństwa. Znajduje się on w dolnej części zbiornika na wodę i odpowiada za wypuszczenie gromadzącej się w pojemniku pary wodnej w sytuacji, w której wrzątek nie jest w stanie przedostać się przez sitko z kawą. Do takiej sytuacji dojść może między innymi wówczas, gdy zostanie on zapchany lub ziarna nie zostały wystarczająco zmielone. Nadmierny wzrost ciśnienia w połączeniu z brakiem reakcji zaworu skutkować może rozsadzeniem urządzenia.

Jak zaparzyć dobrą kawę w kawiarce?

Jak parzyć kawę w kawiarce? Pierwszy etap parzenia kawy w kawiarce to rozłożenie urządzenia na 3 części i zmielenie ziaren kawy. Następnie wlewamy gorącą wodę do dolnego zbiorniczka tak, aby nie przekroczyć zaworu bezpieczeństwa (element ten odpowiada za wytwarzane we wnętrzu kawiarki ciśnienie). Kolejny etap robienia kawy w kawiarce to wsypanie zmielonej kawy do sitka. Można je lekko ostukać lub wygładzi, lecz nigdy nie należy go ubijać. Utrudni to parzenie naparu, w negatywny sposób wpływając na jego smak. Umieszczamy sitko w dolnym zbiorniku i przykręcamy górny element. Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Ustawiamy ją na kuchence z otwartą pokrywką. W przypadku urządzeń gazowych najbardziej optymalny będzie mały płomień, elektrycznych – połowa mocy kuchenki. Jak długo parzyć kawę w kawiarce? Po upływie około 2-3 minut do dzbanka zacznie przelewać się napar. Jak zaparzać kawę w kawiarce? Zdejmujemy ją w momencie, w którym kawa wypełni około połowę przestrzeni między denkiem a dzióbkiem urządzenia.

Alternatywą dla tradycyjnej kawiarki może być zaparzacz do kawy i herbaty, na przykład porcelanowy lub silikonowy. Taki zaparzacz do kawy i herbaty to świetny pomysł na praktyczny prezent.

Kawiarka to gwarancja codziennych sukcesów w parzeniu prawdziwego włoskiego espresso.