MODA
Gwiazdy gotują: sałatka z cukinii według przepisu Rafała Michalaka
30.07.2017 Michalina Murawska
Rafał Michalak od zawsze lubił gotować, a inspiracje do nowych przepisów najczęściej czerpał z podróży po całym świecie. Pikantne smaki Azji czy włoskie przysmaki stały się podstawą w jego kuchni, w której zawsze znajdziemy oliwę truflową, świeże warzywa, w szczególności te sezonowe. Dzisiaj przedstawi wam jeden ze swoich popisowych przepisów na sałatkę z bobu i cukinii.
Składniki:
- bób
- cukinia
- przyprawy: sól, zioła (np. oregano i estragon)
- natka pietruszki
- parmezan
- oliwa i oliwa truflowa
- sok z cytryny
- czarnuszka
Zaczynamy od ugotowania bobu al dente. Do wody oprócz soli możemy również dodać szczyptę ziół, w tym oregano i estragonu. Gdy nasz bób się studzi, możemy w międzyczasie przygotować pesto na bazie natki z pietruszki, parmezanu, oliwy oraz soku z cytryny. Następnie wystarczy wyłuskać bób, wymieszać go z pesto i całość zostawić w lodówce na godzinę.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie cukinii, którą należy pokroić w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw oraz zamarynować w mieszance oliwy truflowej i soku z cytryny. Pozostaje już tylko zamarynowane paski cukinii zwinąć w ruloniki i dodać do naszego pesto z bobem, a całość posypać czarnuszką.
Smacznego!