MODA

Gwiazdy gotują: sałatka z cukinii według przepisu Rafała Michalaka

30.07.2017 Michalina Murawska

Gwiazdy gotują: sałatka z cukinii według przepisu Rafała Michalaka

Rafał Michalak od zawsze lubił gotować, a inspiracje do nowych przepisów najczęściej czerpał z podróży po całym świecie. Pikantne smaki Azji czy włoskie przysmaki stały się podstawą w jego kuchni, w której zawsze znajdziemy oliwę truflową, świeże warzywa, w szczególności te sezonowe. Dzisiaj przedstawi wam jeden ze swoich popisowych przepisów na sałatkę z bobu i cukinii.

Składniki:

  • bób
  • cukinia
  • przyprawy: sól, zioła (np. oregano i estragon)
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • oliwa i oliwa truflowa
  • sok z cytryny
  • czarnuszka

Zaczynamy od ugotowania bobu al dente. Do wody oprócz soli możemy również dodać szczyptę ziół, w tym oregano i estragonu. Gdy nasz bób się studzi, możemy w międzyczasie przygotować pesto na bazie natki z pietruszki, parmezanu, oliwy oraz soku z cytryny. Następnie wystarczy wyłuskać bób, wymieszać go z pesto i całość zostawić w lodówce na godzinę.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie cukinii, którą należy pokroić w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw oraz zamarynować w mieszance oliwy truflowej i soku z cytryny. Pozostaje już tylko zamarynowane paski cukinii zwinąć w ruloniki i dodać do naszego pesto z bobem, a całość posypać czarnuszką.

Smacznego!