brak kategorii
Gwiazdy gotują: dorada al sale według przepisu Jessiki Ziółek
27.08.2017 Patryk Chilewicz
Mieszkając na co dzień w Neapolu, Jessica ma okazję zbierać inspiracje zarówno te modowe, jak i kulinarne. Bo to właśnie tu można spróbować wielu potraw, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Jessica może próbować wyjątkowych dań wykonanych przez wybitnych, miejscowych kucharzy. Jej samej również zdarza się gotować. Z nami podzieliła się swoim prostym, aczkolwiek niezwykle smacznym, przepisem na doradę.
Składniki:
- 2 wypatroszone dorady
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki cytryny
- 1 i ½ paczki soli gruboziarnistej
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Pierwszym krokiem będzie posmarowanie brytfanki odrobiną oleju, na której kładziemy wypatroszone, świeże dorady. Do każdej z nich musimy włożyć po ząbku czosnku oraz plasterku cytryny, które nadadzą naszej rybie smaku. Tak przygotowane dorady wystarczy posypać solą – tak, by pokryła je w całości. Brytfankę wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni, w którym dorady pieczemy około 35 minut.
Kiedy nasze ryby już są gotowe, możemy je dodatkowo posypać posiekaną pietruszką oraz polać odrobiną oliwy. Dorada będzie świetnie smakowała z sałatką albo naszymi ulubionymi warzywami z grilla.
Smacznego!