Na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiło się właśnie nowe miejsce z pięknym wnętrzem. Mowa o restauracji "EPOKA", która od września działa już w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie. Marcin Przybysz i Antoine Azaïs odważnie idą pod prąd i prezentują jego własną interpretację. Ich otwarta na początku września EPOKA, znajdująca się w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie, to efekt wielu lat doświadczeń, pracy z najlepszymi szefami kuchni świata, a także wizji na fine dining, który wciąga, jest przyjazny i w żadnym wypadku nie onieśmiela.
Epokowa kuchnia
Marcin Przybysz do rozpoczęcia nowej EPOKI przygotowywał się współpracując z najlepszymi szefami kuchni świata – Massimo Botturą (Osteria Francescana), Rasmusem Kofoedem (Geranium), René Redzepim (Noma), Franckiem Giovanninim (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier). W EPOCE tworzy własne menu inspirowane polskimi tradycjami kulinarnymi, sięgając do często zapomnianych i trudno dostępnych ksiąg. Marcin nadaje im lekkości i współczesnego charakteru, rozpisując je na serwowane w restauracji przepisy. Za dobór win odpowiedzialny jest sommelier włoskiego pochodzenia, na stałe mieszkający w Szwajcarii, Michele Caimotto. Dla gości stroniących od wina, stworzony został bardzo ciekawy i zaskakujący pairing bezalkoholowy.
Epokowy serwis
Rozpoczynając prace nad EPOKĄ wszyscy czuliśmy, że duży nacisk, poza jedzeniem, położyć chcemy na otwartość obsługi oraz spontaniczną gościnność. Fine dining kojarzony jest powszechnie z białymi obrusami i poważną atmosferą. W EPOCE obalamy ten mit i pokazujemy, że wysoka kuchnia świetnie sprawdza się w swobodnym wydaniu – mówi Antoine Azaïs, dyrektor restauracji EPOKA, który szkoląc obsługę, wykorzystywał swoje doświadczenia i inspiracje z pracy w najznakomitszych hotelach i restauracjach w Montpellier oraz w Warszawie.
Starannie dobrany zespół kelnerów i sommelierów EPOKI to, jak mówi Antoine, osoby interesting and interested – nie tylko same w sobie interesujące, ale także zainteresowane tym co dzieje się wokół: sztuką, kulturą, historią, architekturą. Te cechy, w połączeniu z dyskretnym poczuciem humoru, wrażliwością, dużą dawką sympatii oraz wiedzą na temat proponowanych w restauracji dań oraz epok z jakich pochodzą sprawiają, że każdy gość EPOKI czuje się troskliwie zaopiekowany.
Epokowe wnętrza
Restauracja EPOKA zachwyca wyjątkowymi wnętrzami i intrygującą, pełną poszanowania do historycznych detali architekturą. Zabytkowe elementy zostały wysunięte na pierwszy plan dzięki współpracy z wybitnym architektem i scenografem teatralnym Borisem Kudličką. Estetyka wnętrza zachwyca, przywodząc na myśl teatralną scenografię, ale nie onieśmiela, kreując przyjazną i niezobowiązującą atmosferę. Każdy drobny element został starannie przemyślany – część mebli, tapet, materiałów została sprowadzona z Francji, jednak wiele elementów wystroju i wyposażenia sali zamówionych zostało u lokalnych twórców i dostawców
Z inicjatywy Marcina Przybysza cała kuchnia została otwarta przeszkleniami nie tylko dla gości restauracji, ale także dla przechodniów spacerujących ulicą Ossolińskich, tuż przy Krakowskim Przedmieściu.
Powtarzając za pierwszymi Gośćmi – EPOKA to miejsce, którego zdecydowanie w Warszawie brakowało. To miejsce, w którym chce się być i do którego chce się wracać, aby dokonywać kolejnych “epokowych” odkryć kulinarnych.