STYL ŻYCIA, MODA
Zobaczcie ekologiczną restaurację przyszłości – Zero Waste Bistro!
16.07.2018 Antonina Rafałowska
Od kilku lat opakowania, które wyrzucamy, większości z nas nie są obojętne. Myślimy co powstało dzięki recyklingowi, a nawet wyrzucając na własną rękę segregujemy odpady. Ci, dla których los naszej planety nie jest obojętny, pokochają koncepcje Zero Waste Bistro – tutaj nic się nie zmarnuje!
Przez niezjedzoną żywność, która trafia wprost z naszych talerzy do kompostowników, przez kubki, talerze a nawet ściany, które można poddać recyklingowi! Wszystko to jest nie tylko wyjątkowe w swoim zamyśle i idei, ale również wyglada zniewalająco. Wnętrze prezentuje się niczym wykonane z najdroższych surowców. Architekci udowadniają w ten sposób, że recykling może być modny, a to, co ładne wcale nie musi być wykonane z marmuru – wystarczy Tetra-Pak. Sam projekt restauracji powstał w ramach festiwalu NYCxDesign na zlecenie Fińskiego Instytutu Kultury. Kuratorami instalacji powstałej na nowojorskim Manhattanie jest para fińskich designerów, Harri Koskinen i Linda Bergroth. Cały zamysł opiera się na gospodarce wewnętrznej, wszystko jest tutaj wykorzystywane i ponownie przetwarzane tak długo, jak to tylko możliwe. Zero Weste Bistro jest co prawda restauracją tymczasową, ale już wywołuje sensacje i prowokuje do zastanowienia się nad wspieraniem środowiska i rolą przetwarzania odpadów.