Informacje o działaniach na rzecz środowiska cieszą nas jak żadne inne. Dlatego z chęcią dzielimy się z Wami informacją, że Etno Cafe rusza z nową, ekologiczną akcją. Etno jest jedną z kawiarni dystrybuujących kawę, którą sami wypalają. Firma podjęła już kroki, by zmniejszyć odpady powstałe w wyniku takich procesów jak np. maceracja, ale skupia się także na ich wtórnym wykorzystaniu. Swoja jeszcze w tym roku!
Na chwilę obecną możemy cieszyć się faktem, że kawiarnie Etno wykorzystują ekologiczny papier, biodegradowalne opakowania, a ci, którzy przyjdą po kawę z własnym kubkiem, otrzymają 15% zniżki! W 17 kawiarniach sieci na terenie kraju pojawią się wkrótce kawy z kołnierzami z ekologicznego papieru Crush tworzonego przy użyciu odpadów z produkcji artykułów ekologicznych. Firma wprowadza też testowane od tygodni biodegradowalne opakowania na sałatki i ciasta wykonane z wytłoków z trzciny cukrowej oraz rPETu, tworzywa, które powstało z przetworzonych plastikowych butelek. Całość jest owijana jest papierem z mieloną skórką z kiwi.
„Te zmiany to początek działań proekologicznych, które planujemy wdrożyć w 2019 roku – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe. – Obecnie testujemy dostawców biodegradowalnych słomek i wieczek na kubki. Od ponad dwóch lat prowadzimy też prace badawcze nad rozwiązaniami, które pozwolą wykorzystywać fusy pozostałe po zaparzeniu kawy do tworzenia suplementów diety, produktów kosmetycznych, a nawet brykietu opałowego. Jesteśmy na początku drogi do stworzenia pełnego ekosystemu kawowego i krok po kroku chcemy zmierzać w tym kierunku.”