STYL ŻYCIA
Dlaczego czarnuszka powinna znaleźć się na stałe w Waszej diecie?
21.08.2018 Marta Roszewska
Zbawienne właściwości czarnuszki doceniane były już w starożytnym Egipcie. Używano jej do leczenia różnych schorzeń. Olej z nasion czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutanchamona, dlatego czarnuszka często jest określana mianem „egipskiej”. Nie da się ukryć, że złoto faraonów wciąż stanowi panaceum na wiele dolegliwości!
- Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion tłoczonych metodą na zimno i przez to posiada charakterystyczny ostry, korzenny smak i zapach. Co najważniejsze, czarnuszka bogata jest w kwasy OMEGA 6. Dzięki zawartości kwasu linolowego, olej ten pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w krwi, a witamina A wspomaga wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest także zbawieniem jeżeli chodzi o wspomaganie pracy naszej wątroby, gdyż ma działanie antyoksydacyjne!
- Czarnuszka to także prawdziwy przyjaciel w walce z kobiecymi problemami. Łagodzi podrażnienia suchej skóry, nawilża włosy i dodaje blasku i wzmacnia paznokcie.
- Działanie przeciwzapalne oleju z czarnuszki hamuje uwalnianie histaminy w organizmie, co skutecznie łagodzi wszelkie reakcje alergiczne.
- Czarnuszka polecana jest również cukrzykom, gdyż normalizuje stężenie cukru we krwi, a także zwiększa zawartość glikogenu we krwi.
- Często zapominanym działaniem jest również to pasożytnicze. Nasiona z czarnuszki potrafią zwalczyć zakażenia owsikami, gdyż niszczą zarówno dorosłe pasożyty, jak ich jaja.
Czarnuszkę możemy spożywać zarówno pod postacią nasion, jak i oleju tłoczonego na zimno. Jego smak jest dość specyficzny, dlatego dla tych, którzy za nim nie przepadają, Oleofarm przygotował także kapsułki, które na stałe można wprowadzić jako suplement diety! Jedno jest pewne – nie może jej zabraknąć w Waszej codziennej pielęgnacji o zdrowie i wygląd!