STYL ŻYCIA
Dieta SPF, czyli co warto jeść latem, by chronić się przed promieniowaniem UV
10.07.2018 Marta Roszewska
Wiele sezonowych produktów dostępnych latem posiada naturalny filtr, który chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Układając odpowiednio zbilansowaną dietę, możemy wspomóc ochronną barierę naszej skóry, a także przyspieszyć jej regenerację po opalaniu. Jak zatem powinna wyglądać dieta SPF? Przede wszystkim zadbajcie o to, by wszystko na Waszym talerzu było kolorowe! To właśnie w naturalnych barwnikach znajduje się wszystko co najlepsze. A zatem najbardziej pożądanymi produktami są tu: pomidory, owoce cytrusowe, owoce leśne, winogrona, warzywa krzyżowe, łosoś i owoce morza, marchew, gorzka czekolada, zielona herbata czy chili. Warto też unikać produktów z zawartością cukru czy olei rafinowanych. Jakich składników szukać w diecie?
- Omega 3 – zwiększa odporność skóry, dzięki czemu nie jest ona podatna na uszkodzenia podczas ekspozycji słonecznej
- Beta-karoten – to znakomity naturalny filtr UV. Najwięcej znajdziemy go w marchwi, batatach, mango czy morelach
- Luteina – działa antyrodnikowo na skórę i chroni oczy przed promieniowaniem słonecznym
- Likopen – silny przeciwutleniacz! Znajdziemy go w arbuzie, chili, grejpfrucie i pomidorach!
Kuchnia śródziemnomorska, bogata w tłuszcze omega, cytrusy i warzywa, podobnie jak kuchnia tajska, pełna owoców, warzyw i owoców morza, najlepiej sprawdzą się w słoneczne letnie dni. Jeżeli tego typu dieta Wam nie odpowiada, warto zaopatrzyć się w suplementy takie jak witamina A, C, E oraz kwas omega 3.