brak kategorii
Cukinia, kolendra i komosa ryżowa na trzy sposoby według Cooka.pl
10.06.2017 Paulina Kosim
Podobno zakupy spożywcze najczęściej składają się z 10 podstawowych produktów, do których jesteśmy przyzwyczajeni. To właśnie one zazwyczaj lądują w naszych koszykach zakupowych. Muszę przyznać, że jeszcze niecałe 4 miesiące temu też tak miałam, a moje zakupu składały się najczęściej z pieczywa, wędliny, sera żółtego. Wtedy nie pomyślałabym, że dzisiaj będę wychodzić z pięcioma siatkami zakupów na cały tydzień, które w 80% składają się z warzyw. I mogę śmiało powiedzieć, że nie wyobrażam sobie nie mieć w kuchni cukinii, kolendry i komosy ryżowej. Postanowiłam więc popracować trochę na tych produktach i dzisiaj przychodzę do was ze kilkoma daniami. Będzie bezglutenowo, pysznie i zdrowo.
Sałatka z kolendry z komosą ryżową i cukinią
Najprostsza forma pysznego posiłku. Sałatka. Moja oczywiście zawiera mnóstwo kolendry, komosę oraz cukinie, ale przełamałam ją słodyczą owoców. Eksplozja orientalnego smaku z nutą polskiego jabłka.
Składniki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- garść komosy ryżowej
- 1/2 cukini
- 1/4 jabłka
- garść borówek amerykańskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1 cm świeżego imbiru
- Łyżeczka sosu sojowego
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- sól, pieprz
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie myjemy i kroimy w 1/2 cm plastry, a potem smażymy na patelni grillowej. Kolendrę i szpinak myjemy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Jabłko kroimy na cienkie piórka. Szpinak, kolendrę, cukinie, jabłko i borówki układamy w misce gotowej do zaserwowania. Wszystkie składniki dipu mieszamy i rozgniatamy w nim imbir. Sałatkę polewamy sosem i całość dekorujemy borówkami.
Miseczki z cukinii nadziewane kaszą gryczaną, komosą i serem Haloumi (składniki na 2 cukinie)
Propozycja na pyszny, rodzinny obiad lub lunch na zimno do pracy. Miseczki z cukinii to inna forma cukinii nadziewanej. W dodatku, mają w sobie wiele wartości odżywczych. Tak jak wszystkie moje przepisy, to propozycja prostego fit obiadu - musicie spróbować.
Składniki
- 2 cukinie ( wybieramy grube)
- 1/2 woreczka kaszy gryczanej
- garść komosy ryżowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 sera Haloumi
- 2 garści kolendry
- 2 żabki czosnku
- Sól, pieprz
Cukinie kroimy na krążki o grubości ok. 7-8 cm. Obieramy (lub nie) w zależności od upodobań. Wyciągamy łyżeczką miąższ, tak aby zostało dno ok. 1 cm. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy miseczki z cukinii ok .15 min, aż trochę zmiękną. Gotujemy kaszę gryczana i komosę. Paprykę oraz ser kroimy w malutkie kosteczki, a czosnek siekamy. Paprykę podsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodajemy kaszę, komosę i ser. Podsmażamy i dodajemy kolendrę. Tak gotowy farsz wkładamy do miseczek z cukinii i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. I gotowe.
Kolendrowe placki z cukinii z komosą i orzechami pekan (4 placki)
Te placuszki to chyba mój ulubiony przepis z kombinacją tych trzech składników. Kolendra i cukinia w połączeniu z orzechami pekan dają absolutny odlot kubkom smakowym. Jest zarazem delikatnie, ale i bardzo smakowicie.
Składniki
- Średnia cukinia
- Garść komosy ryżowej
- Garść kolendry
- Garść orzechów pekan
- Jajko
- 2 łyżki mąki jaglanej
- Sól, pieprz
Cukinie trzemy na tarce na wiórki. Solimy i odstawiamy na 10 minut, aby nadmiar wody się uwolnił. Po tym czasie odlewamy wodę z cukinii. Komosę gotujemy. Kolendrę i orzechy siekamy. Do cukinii dodajemy komosę, jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy kolendrę, orzechy, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni nakładamy dużą łyżkę ciasta i smażymy, aż będzie złocisty kolor. Uwierzcie mi, przepis petarda.