Wszyscy wiemy, że do tematu świątecznych potraw w Polsce podchodzi się bardzo poważnie. W szczególności jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju słodkości, których wprost nie może zabraknąć na wigilijnym stole. A w tej kwestii naprawdę mamy w czym wybierać: makowce, keksy, orzechowce oraz wszelkiego rodzaju pierniczki. Zastanawialiście się jednak jak to wygląda w innych państwach i co tam uznawane jest za słodki, świąteczny przysmak? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla was mały przegląd słodkości z różnych części świata!
Niemcy: Lebkuchen
Te niemieckie ciasteczka to poniekąd odpowiednik naszych pierniczków, a ich początki sięgają jeszcze XIII wieku. Lebkuchen to idealna mieszanka miodu, orzechów i przypraw, która daje słodko-pikany smak.
Hiszpania: Alfajores
Alfajores to przysmak rodem z Hiszpanii oraz wielu latynoamerykańskich państw, który jest idealny dla wszystkich łakomczuchów. Ciasteczka te można przygotować w różnych smakach, chociaż ich wnętrze najczęściej wypełnia słodki i ciągnący się karmel.
Meksyk: bunuelos
Bunuelos to meksykańska wersja miksu pomiędzy ciastkiem a pączkiem. Pieczona w głębokim tłuszczu idealnie nadaje się jako przekąska do świątecznej herbaty.
Sycylia: cuccidati
Pochodzące z Sycylii cuccidati to słodkie pyszności wypełnione miksem suszonych fig oraz orzechów, które dodatkowo polane są gęstą warstwą lukru. Aż nam ślinka cieknie!
Włochy: pignoli
Jeśli lubicie orzechy to z pewnością przypadną wam do gustu włoskie pignoli. Te ciasteczka zrobione są z migdałowej bazy, która posypana jest orzeszkami pini.
Chile: Pan de Pascua
Chociaż nazwa może sugerować coś innego, Pan De Pascua to chilijskie ciasto, które przygotowuje się na Boże Narodzenie. W Chile pojawiło się dzięki niemieckim imigrantom, a jego pierniczkowy smak z nutami miodu i orzechów sprawia, że to każde podniebienie będzie się rozpływać z każdym kolejnym kęsem.