Zdrowe jedzenie dla wielu z nas to pusty smak lub dania, na które po prostu nie ma się ochoty. Dlatego przedstawię Wam proste i pyszne przepisy na pożywne potrawy, które goszczą również w mojej diecie. Dziś zaczniemy od cudnego awokado. Ten najbardziej kaloryczny z owoców jest świetnym zamiennikiem wszelkich, dobroczynnych tłuszczy w posiłkach. Do dzieła!
Mus kakaowy z awokado
Najważniejszy posiłek dnia to śniadanie. Dlatego powinno być również najbardziej smaczne. Dzisiaj przygotowałam dla Was zdrową słodycz, czyli mus kakaowy z awokado. Nie tylko doda Wam dobrej energii na początek dnia, ale i odżywi bakterie jelitowe. Ja stosuję ten prosty i szybki przepis w mojej „modelkowej“ diecie, która przygotuje mnie do otwarcia pokazu TOMAOTOMO w czerwcu. Zainspirowana świetnym menu detox z I Love Juice, przygotowałam dla Was swoją wersję tego smakołyku, która jest przygotowana z łatwo dostępnych produktów w waszych lodówkach, szafkach czy sklepach. Jednak nie zapomnijcie, aby te produkty były dobrej jakości. Wartościowy posiłek można zrobić tylko ze składnichów odpowiedniej jakości i jak najmniejszej zawartości cukru.
Składniki:
- 1 i 1/2 miękkiego awokado
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- jagody goji, suszone śliwki, morele, rodzynki - ile kto lubi
- świeże owoce : maliny, truskawki, jagody, borówki
- parę listków mięty
Obieramy awokado i blendujemy. Dodajemy jogurt, kakao, cytrynę, miód i wszystko razem mieszamy. Siekamy orzechy, migdały i wybrane bakalie, które dodajemy do masy. Siekamy dwa listki mięty i również dodajemy do musu. Jeśli wolimy wersję słodką, dodajemy miodu, a jesli lubimy wytrawne smaki to jogurtu i cytryny. Jeśli chodzi o świeże owoce, możemy korzystać z tych, które są w sezonie. Polecam wingorona lub pomarańcze.
Awokado burger
Awokado burger to kolejna dobra propozycja na fit śniadanie lub lunch. Przewrotnie, ale nadal bardzo zdrowo i pysznie warstwowo.
Składniki:
- 1 duże, czyste awokado
- 2 garści rukoli
- 1 jajko
- plasterek wędzonego lub świeżego łososia
- pomidor
- gęsty, mały jogurt
- czarnuszka
- szczypior
- sól, pieprz, cytryna, szczypta cukru
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Dużą łyżką delikatnie oddzielamy skórkę. Czyste awokado skraplamy odrobiną cytryny, aby nie ściemniało. Ścinamy czubek jednej połówki awokado, aby mogło stabilnie stać na talerzu. Pomidora kroimy na plastry. Smażymy jajko ( ja smażę ostatnio na wodzie ), a potem plaster łososia.
Na awokado kolejno nakładamy: rukolę, sos szczypiorowy, łososia, pomidora, sos szczypiorowy, ponownie rukolę. Nakładamy na całość drugą połówkę awokado i posypujemy czarnuszką.
Nie zapomijcie skorzystać z patyczków grillowych – na pewno ułatwią jedzenie i utrzymają całość pysznego awokado burgera.
Croissant z awokado
Przychodzi taki dzień w tygodniu, kiedy marzę o chrupiącym rogaliku. Na taką mniej fit przekąskę, każdy zasługuje od czasu do czasu (ja tylko w weekendy), ale śniadanie z croissant’em to zazwyczaj feria słodkości. Lunch wymaga jednak wytrawnego podejścia do tematu. Ten przepis, którego bazą jest świeży, maślany rogal, zawiera więc awokado i cudną marmoladę z czerwonej cebuli.
Składniki:
- 1 rogalik
- ½ awokado
- 2 małe czerwone cebule
- ocet balsamiczny
- mała łyżeczka miodu
- łyżka masła
- garść rukoli
- truskawki, winogrona
- sól, pieprz
W pierwszej kolejności przygotujemy marmoladę z czerwonej cebuli. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę wody. Wrzucamy cebulę, pieprz, sól, miód i ocet balsamiczny do smaku. Smażymy ok 15-20 min (możemy „podlewać wodą“), do momentu, kiedy cebula będzie miękka. Marmoladę studzimy. Rogala kroimy na pół, a połowę awokado w piórka. Truskawki oraz winogrona kroimy w plasterki.
Na połowie rogala układamy kolejno: marmoladę z cebuli, rukolę, awokado, truskawki i winogrona. Gotowe!