W czwartek, 10 grudnia, gwiazdka Michelina została przyznana Armani Ristorante w Mediolanie, która zlokalizowana jest w hotelu Armani przy ulicy Via Manzoni. Restauracja serwuje oczywiście dania kuchni włoskiej, a jej szefem jest Filippo Gozzoli. Gwiazdki przyznawane są od ponad 100 lat przez Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin, który uznawany jest za najważniejszy przewodnik tego typu na świecie i stanowi o reputacji każdego miejsca.
Filippo Gozzoli
Filozofia tego miejsca zakłada eksperymentalne podejście do gotowania, a jej celem jest poszukiwanie piątego smaku. Ten sposób przygotowania potraw nazywa się umami (można przetłumaczyć jako aromatyczny) i wywodzi się z Japonii. Restauracja serwuje zarówno lunche jak i obiady, a największą ofertę dań można skosztować w niedzielę.
Bufet Armani Ristorante
Być może stawianie hoteli i otwieranie sieci restauracji ma na celu przedłużyć żywotność marki. W końcu projektant kiedyś powiedział, że moda nie jest sztuką i kiedyś przeminie. Armaniemu życzymy dalszych sukcesów zawodowych i kolejnych gwiazdek Michelina.