brak kategorii

Ekspert radzi: jak zacząć się zdrowo odżywiać?

04.09.2016 Paulina Kosim

Ekspert radzi: jak zacząć się zdrowo odżywiać?

1. Wyeliminuj z diety żywność przetworzoną
Sami przyrządzajmy swoje posiłki ze świeżych surowców. Bądźmy świadomi tego, co jemy wybierając naturalne nieprzetworzone produkty. Zwracajmy uwagę na etykiety produktów oraz ich skład. Powinny one być maksymalnie proste i krótkie.

2. Wyklucz z diety cukier i produktu go zawierające
Spożycie cukru powoduje niekontrolowane skoki jego poziomu we krwi oraz wyrzucenia insuliny, a w tym samym czasie nie ma możliwości rozpadu tkanki tłuszczowej. Duże ilości cukru będą zagęszczały krew, przez co serce będzie mocniej obciążone w swojej pracy.

 

 

 

3. Wyklucz z diety pszenicę
Wysoki indeks glikemiczny oraz duży stopień przetworzenia większości produktów zawierających pszenicę również będzie powodował wahania insuliny. Tutaj dotykamy kontrowersyjnych kwestii dużych ilości lektyn i glutenu, które z całą pewnością niekorzystnie wpływają na pracę jelit.

4. Wyklucz z diety nabiał
Produkty nabiałowe zawierają niestety duży stopień przetworzenia. Do tego dochodzi wysoki poziom hormonów, antybiotyków, estrogenów oraz ryzyko podwyższonego poziomu homocysteiny, która stwarza ryzyko chorób sercowo naczyniowych. Dlatego lepiej spożywajmy produkty fermentacji mlecznej – np. kefir. Pamiętajmy jednocześnie o pokryciu zapotrzebowania na wapń poprzez wybór produktów bogatych w ten pierwiastek, wodę bądź suplementacje.

5. Sokom i kolorowym napojom mówimy NIE
Niech waszym głównym płynem będzie woda. Najlepiej taka o średnim stopniu zmineralizowania. Wody źródlane są przeznaczone dla dzieci. W okresie intensywnych treningów bądź upałów sięgajmy również po wodę wysokozmineralizowaną.

6. Jedna porcja owoców w ciągu dnia
Najlepiej, aby owoce znalazły się w posiłku po aktywności fizycznej. Dobrze, aby były podawane z  produktami bogatymi w zdrowe tłuszcze, które będą spowalniały ich wchłanianie.

7. Oszacuj swoje zapotrzebowanie kaloryczne
Niestety, ale jedząc nawet najzdrowsze dania na świecie, ale w zbyt dużej ilości, nie schudniemy. Musimy zadbać zarówno o jakość jak i ilość pożywienia. Jeśli sami nie jesteśmy w stanie tego obliczyć, radzę umówić się na wizytę u dietetyka.

8. Białko w posiłku
Postarajmy się, aby każdy zaplanowany posiłek zawierał chociaż niewielką ilość pełnowartościowego białka, to znacznie ułatwi redukcję masy ciała. Znajdziemy je w jajach, rybach, chudym mięsie, orzechach oraz roślinach strączkowych.

9. Włącz do swojego planu odchudzania trening siłowy
Aby utrata zbędnych kilogramów przyniosła również oczekiwany efekt wizualny, powinniśmy mimo wszystko zacząć trenować z ciężarami, aby zainicjować wzrost tkanki mięśniowej, która ujędrni i wypełni naszą „nową” sylwetkę. Nie zapominajmy, że masa mięśniowa również zwiększa naszą podstawową przemianę materii, dzięki czemu będziemy spalali więcej kalorii nawet oglądając TV.

10. Łącz treningi aerobowe z cardio/interwałami
Istnieje wiele badań potwierdzających korzyści treningów tlenowych i beztlenowych. Dla optymalizacji waszej redukcji, łączcie oba rodzaje treningów, w szczególności jeżeli dopiero zaczynacie aktywność fizyczna. Treningi aerobowe (inaczej tlenowe, czyli bieganie, jazda na rowerze, pływanie, skakanka oraz orbitrek) będą idealne, ale wraz ze wzrastającym stażem wprowadzajcie więcej treningów o wysokiej intensywności (beztlenowe, czyli np. trening siłowy z obciążeniem).

 

Michał Wrzosek – dietetyk, absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wykładowca Akademii Instruktorów Sportu S4 oraz trener personalny. Jego pasja to pomaganie innym w realizacji celów związanych z kształtowaniem sylwetki oraz zdrowym i racjonalnym żywieniem. Co za tym idzie? Poprawa zdrowia oraz lepsze samopoczucie. Więcej informacji znajdziecie na stronie www.michalwrzosek.pl