KULTURA

„Pan Wampir” na Festiwalu Pięć Smaków

17.02.2025 FASHIONPOST

„Pan Wampir” na Festiwalu Pięć Smaków

Taoistyczny mistrz Gau zgadza się na dokonanie ponownego pochówku dawno zmarłego ojca bogatego pana Yama. Po wykopaniu i otwarciu trumny okazuje się jednak, że ciało nieboszczyka nie uległo rozkładowi. A to oznacza poważne kłopoty, bo ciało może ożyć w każdym momencie jako jiangshi – powracający do życia zmarły. Czy mistrz Gau i jego nierozgarnięci uczniowie znajdą sposób na poradzenie sobie z martwym, ale bardzo ruchliwym zagrożeniem?

Zrealizowany z dużym rozmachem, pełen kolorów „Pan Wampir” powstał w inicjatywy Sammo Hunga, jednego z najważniejszych artystów hongkońskiego kina sztuk walki, i zapoczątkował podgatunek komediowych filmów kung fu o skaczących jiangshi, który przez pewien czas cieszył się dużą popularnością. Dzisiaj jest to film legendarny, przypominający, jak różnorodna i pomysłowa była kinematografia hongkońska w dekadzie swojej największej świetności. Po latach oglądany z odrestaurowanej kopii sprawia wielką przyjemność, jest to opowieść niewymuszenie zabawna i zachwycająca perfekcyjną choreografią scen akcji.