KULTURA

Święta 2017: Co zrobić z niechcianym świątecznym jedzeniem?

25.12.2017 Redakcja Fashion Magazine

Święta 2017: Co zrobić z niechcianym świątecznym jedzeniem?

Oddaj potrzebującym

Masz nadmiar jedzenia i wiesz, że część wyląduje na śmietniku? Zrób coś dobrego i oddaj je tym, którzy z przyjemnością je zjedzą. Na specjalnej stronie znajdziesz listę jadłodajni, gdzie możesz przynieść swoje dary. Co prawda Mikołaj pewnie już podarował prezenty, ale warto zacząć zbierać uczynki na przyszły rok!

Mróź

Pamiętaj, że mrożenie jest bardzo dobrym pomysłem na przedłużenie żywotności jedzenia. Przed rodzinnymi biesiadami najlepiej wyjeść wszystko, co zalegało w zamrażalniku, by wracając z domu rodzinnego mieć dużo miejsca na wszelkie bigosy i mięsa. Pamiętaj, by przed zamrożeniem podzielić na mniejsze porcje, bo po zamrożeniu nie będzie to łatwe. Jedzenie nie straci na swojej wartości, a ty spokojnie będziesz mogła odmrażać je po kawałku, gdy tylko przyjdzie ci na to ochota.

Kombinuj

Pamiętaj, że dania raz skomponowane nie muszą pozostać w tym samym kształcie na wieki. Może mama czy wujek nie będą zadowoleni gdy ich przepisy nieco zmodyfikujesz, ale jeśli pieczoną rybę pokroisz i dodasz do sałatki, a do bigosu proponujmy ciasto naleśnikowe, dzięki czemu zyskamy krokiety. Być może ani to odkrywcze, ani dietetyczne, ale uwierzcie – gdy piąty dzień będziecie mieli przed sobą perspektywę kapusty z mięsem, będziecie modlić się o jakąkolwiek odmianę.