Bób to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych, które z sukcesem wspomaga dietę i zdrowy sposób żywienia. Ze względu na dużą ilośc białka, ze spokojem może zastąpić zwierzęce. Jako roślina strączkowa ma wiele witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy niezbędny podczas ciąży. Warto jednak pamiętać, że lepiej jest ugotować go na parze, niż długo w osolonym wrzątku – traci wówczas połowę swoich wartości. Bób sam w sobie jest przepyszny ( szczególnie z odrobiną soli ), więc przepisy, które dzisiaj przedstawię są łatwe i przyjemne, a ich przygotowanie nie zabierze dużo czasu.
Frittata z bobem i kurkami
Uwielbiam frittatę w różnej postaci. Na zimno, na ciepło i z przeróżnymi dodatkami. W sezonie letnim ta smakuje mi najbardziej. Z bobem i kurkami – bajka. Lekko, dietetycznie i bardzo smacznie. Przewrotnie, bo z odrobiną curry.
Składniki
- 2 garści bobu
- 2 garści kurek
- 6 jaj
- ¼ śmietanki do sosów i zup (opcjonalnie)
- 1/3 pęczka koperku
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła / masła klarowanego
- ½ łyżeczki curry
- 4 szczypty soli, pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie obieramy. Odkładamy do miseczki. Cebulę siekamy i smażymy na patelni na maśle. Dodajemy dokładnie umyte kurki i dusimy do razem z cebulką. Usmażone kurki dodajemy do bobu. Do osobnej miski wbijamy 6 jaj i dokładnie mieszamy (można dodać śmietanki). Jajka łączymy z bobem i kurkami, dodajemy przyprawy oraz posiekany koperek. Wybieramy małą blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i pieczemy ok 20-30 min w 170 st. C. Podając frittate można pokroić ją w kostki jak na zdjęciu lub w małe kosteczki – wówczas będą idealną przekąską na miłe spotkania.
Przegryzka z bobu
Jeszcze przed pokazem nauczyła się wcinać na kolację orzechy pekan. Okazało się, że świetnie odżywiają i zaspokajają głód na całą noc. Świetną alternatywą jest właśnie bób. Jego smak podbity orientalną nutą zaspokaja chęć nawet na najlepszą kromeczkę.
Składniki
- 2 garści bobu
- 1,5 cm papryczki chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z ½ limonki
- sól
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Chilli i czosnek siekamy. Do moździerza wciskamy sok z limonki, dodajemy chilli i czosnek, wlewamy sos sojowy i całość mieszamy. Marynatę łączymy z bobem i odstawiamy na ok 10 min aby smaki się „przegryzły”. W razie potrzeby można dodać więcej soli.
Chleb żytni z pastą z bobu
No właśnie kromeczki – nie bójmy się ich, nie dajmy się zwariować. Dbajmy tylko o jakość pieczywa (ja najbardziej lubię żytnie) i z jak najmniejszą ilość masła. Pieczywo jest ok, jeśli zjemy je w porze śniadaniowej. Stąd więc propozycja na sycące śniadanie. Kanapka z pastą z bobu, świeżym pomidorem, szczypiorem i jajkiem. Bajka.
Składniki
- kromki chleba żytniego
- 2 garści bobu
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- jajko
- pomidor
- szczypior
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Do miski wrzucamy bób, śmietanę oraz przyprawy. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajko gotujemy na twardo. Pomidora kroimy w plasterki, szczypior siekamy. Kromkę pysznego chleba smarujemy pastą z bobu i dodajemy plastry jajka i pomidora, posypując grubo posiekanym szczypiorem.