Do trzech razy bób według Cooka.pl

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych, które z sukcesem wspomaga dietę i zdrowy sposób żywienia. Ze względu na dużą ilośc białka, ze spokojem może zastąpić zwierzęce. Jako roślina strączkowa ma wiele witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy niezbędny podczas ciąży. Warto jednak pamiętać, że lepiej jest ugotować go na parze, niż długo w osolonym wrzątku – traci wówczas połowę swoich wartości. Bób sam w sobie jest przepyszny ( szczególnie z odrobiną soli ), więc przepisy, które dzisiaj przedstawię są łatwe i przyjemne, a ich przygotowanie nie zabierze dużo czasu.

Do trzech razy bób według Cooka.pl

Frittata z bobem i kurkami


Uwielbiam frittatę w różnej postaci. Na zimno, na ciepło i z przeróżnymi dodatkami. W sezonie letnim ta smakuje mi najbardziej. Z bobem i kurkami – bajka. Lekko, dietetycznie i bardzo smacznie. Przewrotnie, bo z odrobiną curry.
Składniki
  • 2 garści bobu
  • 2 garści kurek
  • 6 jaj
  • ¼ śmietanki do sosów i zup (opcjonalnie)
  • 1/3 pęczka koperku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła / masła klarowanego
  • ½ łyżeczki curry
  • 4 szczypty soli, pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie obieramy. Odkładamy do miseczki. Cebulę siekamy i smażymy na patelni na maśle. Dodajemy dokładnie umyte kurki i dusimy do razem z cebulką. Usmażone kurki dodajemy do bobu. Do osobnej miski wbijamy 6 jaj i dokładnie mieszamy (można dodać śmietanki). Jajka łączymy z bobem i kurkami, dodajemy przyprawy oraz posiekany koperek. Wybieramy małą blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i pieczemy ok 20-30 min w 170 st. C. Podając frittate można pokroić ją w kostki jak na zdjęciu lub w małe kosteczki – wówczas będą idealną przekąską na miłe spotkania.
ZobaczSchowaj komentarze

Przywitajcie się z frosé – najmodniejszym koktajlem tego lata!

Każda fashionistka doskonale wie, że nowy sezon równa się nowy koktajl. W końcu nie możemy pozwolić, by nasz Instagram przez cały rok bazował na kubku gorącej czekolady czy modnym w zeszłym sezonie za sprawą „Seksu w wielkim mieście” Cosmopolitanie. Dlatego przedstawiamy Wam frosé – koktajl z mrożonego różowego wina.

Nic tak nie chłodzi w upalne dni jak porządnie zmrożony koktajl. A w szczególności taki, który znakomicie wygląda na zdjęciu! Idealnym przykładem takiego drinka jest frosé, czyli koktajl przygotowany na bardzie mrożonego różowego wina. Nie musisz być profesjonalną barmanką, żeby go wykonać. Wystarczy różowe wino, lód oraz sezonowe owoce i sok. Pożegnajcie się ze szprycerami, białym winem, prosecco i legendarnym mojito. To sezon frosé!

Oto niezawodny przepis!

SKŁADNIKI

  • 750 ml różowego wina wytrawnego
  • 300 g świeżych truskawek
  • łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wódki
  • 2 łyżki grenadyny

WYKONANIE

Krok 1
Wlać wino do tac na kostki lodu i zamrozić.

Krok 2
Zblendować truskawki i cukier w misce i pozostawić w temperaturze pokojowej przez około 10 minut, aż owoce zaczną wypuszczać soki.

Krok 3
Dodać wódkę, grenadynę i kostki wina. Zblendować na gładką masę. Nalać do szklanki i udekorować truskawkami.

Na zdrowie!

 

ZobaczSchowaj komentarze

Najmodniejszy owoc sezonu? Wiśnia! Upewnij się, że nie zabraknie jej w Twojej szafie

Anya Hindmarch

Breloczek
ok. 600 zł

Aquazzura

Sandałki
ok. 800 zł

Essentiel Antwerp

Bluzka
567 zł

Essentiel Antwerp

Spodnie
724 zł

Furla

Torebka
1442 zł

Gucci

Buty
3800 zł
.
Drogi użytkowniku/użytkowniczko!
Dziękujemy za zaufanie i zainteresowanie serwisem fashionpost.pl :)

W związku z wprowadzeniem nowych regulacji o ochronie danych osobowych (RODO) prosimy o akceptację subskrypcji.

Po naszej stronie leży ciągłe dbanie o Twoje zadowolenie z użytkowania serwisu. Jeżeli otrzymujesz od nas informację, to oznacza, że nadal nie będziemy wysyłać SPAMu ani udostępniać Twoich danych innym podmiotom (poza tymi, z których usług korzystamy do realizacji procesu wysyłki naszego Newslettera).
Możesz w dowolnym momencie zrezygnować z naszego Newslettera, usunąć konto i zablokować wiadomości od nas. Mamy jednak nadzieję że chcesz zostać z nami!

O zmianach związanych z RODO – kto, co i dlaczego?

Potwierdzając swój adres e-mail za pomocą poniższego przycisku (linku) wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez administratora serwisu fashionpost.pl w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Dane w tym celu przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Dane będą przechowywane do momentu wycofania zgodny na ich przetwarzanie.

W celu realizacji uprawnień, prosimy wysłać wiadomośc e-mail pod adres kontakt@fashionpost.pl

Twoje dane (imię/pseudonim i adres e-mail) mogą być przekazywane do podmiotów zewnętrznych, również mających siedzibę poza terytorium Unii Europejskiej w celu realizacji usług (np. wysyłka Newslettera).
W każdej chwili możesz wypisać się z listy klikając w link rezygnacji.

EU General Data Protection Regulation
25 maja 2018 wchodzi w życie RODO, czyli General Data Protection Regulation (GDPR).
Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz tutaj

Potrzebujemy Twojej zgody, jeśli chcesz korzystać z naszego serwisu również po 25 maja 2018 roku.
Wyraź zgodę, klikając przycisk poniżej

Instalowanie plików cookies na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików

Serwis fashionpost.pl wykorzystuje technologie plików cookies, które służą do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych. Dzięki temu jesteśmy w stanie personalizować udostępniane treści i reklamy oraz analizować ruch na naszym serwisie.
Dzięki plikom cookie stale poprawiamy jakość naszych treści. Zapewniamy Ci także lepszą obsługę, ponieważ widzisz tylko to, co leży w kręgu Twoich zainteresowań.
Nam natomiast pliki cookies umożliwiają złożone badania i analizę zainteresowania publikowanymi przez nas materiałami, przez co jesteśmy w stanie stale zapewniać wszystkim użytkownikom najwyższą jakość.

Zobacz naszą politykę prywatności