LIFESTYLE

Sezon na dynię rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy na krem z dyni

05.10.2018Marta Roszewska

Odpowiednio przygotowany krem z dyni będzie nie tylko cieszyć nasze podniebienie, ale także korzystnie wpływać na nasz organizm. Dynia jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminy, a przy okazji ma mało kalorii! Warto wprowadzić ją do swojej diety podczas jesieni, korzystając nie tylko z miąższu, ale także podjadając pestki. Oto nasze ulubione przepisy na zupę krem z dyni! Krem z dyni według Magdy Gessler Składniki:

  • dynia 1,5 kg
  • mleko 200 ml
  • bulion warzywny 200 ml
  • śmietanka kremówka 200 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 4 garstki łuskanych pestek dyni
  • sól i pieprz

Wykonanie: Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Krem z dyni według przepisu Michela Moran 

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • 2 dynie hokkaido
  • kawałek korzenia imbiru
  • trawa cytrynowa - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz cayenne
  • olej do smażenia
  • świeża natka pietruszki lub kolendra

Wykonanie Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim krótko cebule. Dodać obrane i pokrojone: dynię oraz marchewki i starty korzeń imbiru. Poddusić. Dodać wywar warzywny – ma lekko zakryć warzywa. Doprawić - dodać sól i pieprz, opcjonalnie trawę cytrynową. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem. Posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.  

Czytaj dalej
x

wciśnij ENTER, żeby wyszukać