brak kategorii

„Beauty & Food”, czyli co jeść by być piękną! [RECENZJA]

19.04.2017 Katarzyna Błażuk

„Beauty & Food”, czyli co jeść by być piękną! [RECENZJA]

Nie warto wydawać fortuny na kosmetyki, bo ich działanie mogą zastąpić odpowiednie produkty kupione nie w drogerii, ale w sklepie spożywczym.  Trzeba tylko wiedzieć które. Czy wiedziałyście np, że hormony zawarte w krowim mleku wzmagają trądzik; cera pozbawiona blasku może być efektem spożywania glutenu, a brak niektórych minerałów niekorzystnie odbija się na stanie skóry i włosów. Bo problemy ze skórą wynikają ze złej diety. Nie musi tak być. Możemy być piękne bez nadmiernej ilości kosmetyków – przekonuje nas autorka książki Emilie Hebert.

Poradnik, który właśnie trafiła do księgarń i w nasze ręce,  składa się z dwóch część. W pierwsze z nich znajdziecie m.in tabelę składników odżywczych, czyli spis witamin, które znajdują się w poszczególnych produktach takich jak np., fasola, szpinak czy grzyby i kefir. Dowiemy się w jak korzystny sposób wpływają na naszą urodę.  Informacje te potwierdzone są badaniami więc nie musimy się niczego obawiać. W tej bogatej w mnóstwo ciekawych informacji część znajdziecie, także gotowe recepty na urodę i odpowiedź na konkretne, nurtujące nas problemy takie jak: co zrobić by powstrzymać wypadanie włosów? jak sprawić by paznokcie się nie łamały? i by zmarszczki czy zaczerwienienie skóry, znikały jak za sprawą czarodziejskiej różdżki?

Druga część poradnika to zestaw przepisów na 30, głównie wegetariańskich, dań.  Znajdują się przepisy m.in na granolę, (która poza działaniem odżywczym działa przeciwstażeniowo),  smoothie z truskawkami (które sprawi, że nasza skóra będzie pełna blasku) czy dyniowe gnocci czy detoksykujące ciasto z rabarbarem. Te dania są nie tylko proste do zrobienia, ale co najważniejsze po części składowe do ich skomponowania nie musimy wybierać się na drugi koniec świata, wystarczy pójść do pobliskich delikatesów. Mowa tu o składnikach takich jak: kasza jaglana, dynia, jarmuż czy quinoa. Dzięki temu, że nie będziemy musiały spędzać w kuchni połowy dnia przygotowując te wiktuały znajdziemy czas na przygotowanie z tych samych składników prostych maseczki DIY,  których receptury znajdują się także w tym poradniku.

Z książka dowiedzie się również dlaczego tak ważne jest sezonowość w kuchni. I dlaczego tak istotne jest by wkładając w sklepie produkty do koszyka brać pod uwagę pory roku. To inspiracja zaczerpnięte prostu z medycyny chińskiej według, której nasze ciało podlega cyklom energetycznym,  i dlatego w każdej porze roku któryś z narządów pozostaje osłabiony, w związku z czym należy, wspomagając się odpowiednim pożywieniem zapewnić krążenie energii w całym organizmie.

My już wprowadzamy dania z książki do naszego tygodniowego menu. Mamy nadzieję, że wy też się przekonacie. Smacznego i miłego gotowania!