STYL ŻYCIA

Oryginalne przyprawy, które warto wykorzystać w kuchni

04.01.2021 Fashion Post

Oryginalne przyprawy, które warto wykorzystać w kuchni

Przyprawy od zawsze odgrywają istotną rolę w kuchni. To właśnie dzięki nim potrawy nabierają smaku, zapachu, a niekiedy także pięknych barw. Ich umiejętne zastosowanie to sekret każdego szefa kuchni. Większość osób, które gotują obiady w swoich domach, ogranicza się do stosowania stałej mieszanki przypraw. A może warto pójść nieco dalej i odkryć nowe smaki? Poznaj oryginalne przyprawy, które warto wykorzystać w kuchni!

1. Pieprz cayenne

Inna forma pieprzu, którego zapewne używasz na co dzień w kuchni, to pieprz cayenne, Ta przyprawa to świetny sposób na podgrzanie dowolnego dania. Niezależnie od tego, czy robisz swoje słynne skrzydełka chili, czy doprawiasz lecho, ten rodzaj pieprzu pozwoli uzyskać Ci pożądaną ostrość. Pieprz cayenne wytwarzany jest z papryczki rocznej, którą uznaje się za “kuzynkę”  papryczki jalapeño. Twój organizer na przyprawy zdecydowanie powinien być wyposażony w tę przyprawę. Chcesz zaskoczyć gości? Dodaj odrobinę pieprzu cayenne do gorącej czekolady. Doskonale podkreśli jej smak.

2. Kozieradka

Najbardziej godnym uwagi zastosowaniem kozieradki jako pożywienia jest działanie wzmacniające w potrawach curry. Jej zmielone nasiona są niezbędnym składnikiem proszków curry, a także orientalnych sosów i chałwy. Niemniej, dodawać można ją również do sałatek, zup oraz makaronów. Należy mieć jednak na uwadzę, że nasiona kozieradki posiadają specyficzną nutę goryczki. Co ciekawe, kozieradka chętnie stosowana była w medycynie ludowej, m.in. do obniżenia ciśnienia krwi.

3. Kardamon

Czy wiesz, że kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie? Co więcej, jest także jedną z najdroższych. Wywodzi się z rodziny roślin imbirowatych, dlatego też wyróżnia ją wyraźny korzenny smak. Warto wiedzieć, że nasiona kardamonu można rozdrabniać, jak również dodawać do potraw w całości. Do czego będzie pasować ta przyprawa? Dodaje się ją głównie do deserów. Stanowi zatem świetnie uzupełnienie pierniczków, ciastek, lodów, a także słodkich sosów.

4. Szafran

Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, która bardzo często bywa podrabiana. Jeśli zatem chcesz mieć pewność, że jesteś w posiadaniu oryginalnej przyprawy, to kup ją w nitkach. Ich odcień powinien być czerwono-pomarańczowy. Zanim go użyjesz, musisz nitki namoczyć we wrzątku – może to być gorąca woda lub mleko. W wersji zmielonej, możesz go dodać bezpośrednio do swoich dań. Nie przesadź jednak z jego ilością, w przeciwnym wypadku Twoje potrawy mogą stać się zbyć gorzkie. Do czego dodać szafran? Ta przyprawa wzbogaci smak sosów, makaronu oraz zup, a nawet placków ziemniaczanych! Chcesz wydobyć w pełni smak szafranu? Mamy dla Ciebie małą podpowiedź – warto przypiec jego nitki w piekarniku nagrzanym do temperatury 50°C.

5. Estragon

Estragon może przypominać swoim smakiem koper włoski lub anyż. Jego smak jest lekko gorzki, a aromat korzenny wpadający w nutę ziołową. Przyprawa to dominuje zwłaszcza w daniach kuchni francuskiej. Estragon należy dodawać do potraw dopiero pod koniec gotowania, gdyż zbyt długo podgrzewana może wydzielać przesadną gorycz. Ta przyprawa doskonale wzbogaci smak ryb, dziczyzny oraz białego mięsa.
Wspomniane przyprawy nie znajdują się w Twoim organizerze do przypraw? Warto to zatem nadrobić. Już nawet niewielka ilość nowej przyprawy może sprawić, że Twoje dania nabiorą zupełnie innego aromatu. Nie bój się eksperymentować – kuchnia to miejsce, w którym warto puścić wodze fantazji.