Recenzja książki Smartfood, czyli jak być zdrową dzięki 30 produktom!

Która z nas nie chciałaby żyć długo, a przy tym cieszyć się świetną formą. A wystarczy jeść tylko 30 produktów. O tym, co wchodzi w tę grupę i jak działają one na nasze samopoczucie dowiecie się z książki „Dieta Smart Food”, która trafiła już na półki księgarń! Polecamy!

W dzisiejszym świecie zdominowanym przez kult szczupłej sylwetki, z każdej strony atakują nas opisy nowych, rewelacyjnych diet. Przyznacie: można popaść w paranoję. Idąc do sklepu jesteśmy zdezorientowane, który produkt faktycznie jest dla nas dobry – czy ten, który jest zgodny z naszą grupa krwi czy ten z napisem „light”. Może więc, zamiast sięgać po kolejna dietę cud, warto dowiedzieć się jak działają poszczególne produkty żywieniowe i jak mogą służyć nam w drodze do zdrowia i szczupłej sylwetki, nie tylko miesiąc po stosowaniu diety, ale na całe życie!

„Dieta smartfood” to opowieść o 30 niezwykłych, ale powszechnie znanych produktach, które potrafią chronić nasze ciało przed chorobami, a nawet spowalniają procesy starzenia. Truskawki, czarna czekolada, sałata czy ziarna zbóż działają jak lek. Wiedziałyście o tym? Większość z nas spożywa je nawet codziennie, ale nie przypuszcza jaki mają wspaniały wpływ na zdrowie.  A to właśnie te super produkty odgrywają główną rolę diecie smartfood. Nie tylko sycą, ale także zapobiegają gromadzeniu tłuszczu i przedłużają życie. Książka wyjaśnia, w jaki sposób wpływają one na nasz organizm, ale także uświadamia co, ile i najważniejsze – jak jeść. Dietę opracowali naukowcy w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie pracujący pod kierunkiem współautorów książki, Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Tity i wyselekcjonowali 30 magicznych produktów, których jadanie jest „smart”.

W tej pozycji nie znajdziecie gotowych przepisów na śniadania, obiady i kolacje, ale naukowe dowody i porady. Przede wszystkim dowiecie się, że to dieta elastyczna, która niczego z góry nie narzuca. Można ją dostosowywać do upodobań i stylu życia. Króluje w niej samodzielność, a książka daje nam narzędzia pozwalające nam samym decydować kiedy, ile i co zjeść. Bardzo podoba nam się ta niezależność.

„Dieta Smartfood” to swoiste kompendium wiedzy, ale także sprytny przewodnik, który czyta się przyjemnie, bo napisany jest zrozumiałym i przystępnym językiem.  Wertując jej strony poznacie wiele prawd, ale także obalicie niejeden mit m.in o tym, że cukier zabija czy to, że wodę można pić tylko między posiłkami. Pojawia się tu mnóstwo ciekawostek. Czy wiedzieliście,  że szparagi znajdują się na liście nielicznych upraw planowanych przy kolonizacji Marsa? A to dlatego, że lubią glebę bogatą w żelazo. Nam te ciekawostki bardzo umilały czytanie.

Po przeczytaniu tej książki jesteśmy uzbrojone w prawdziwie merytoryczną wiedzę, a nie tylko czcze obietnice i mamy faktycznie szansę zdrowo się odżywiać, nie wydając na dietetyczne produkty fortuny. Polecamy!

ZobaczSchowaj komentarze

Już wkrótce premiera „Notesu dla ludzi uczulonych na gluten i laktozę”

To kolejny projekt prasowy dobrze znanego artysty kryjącego się pod pseudonimem Bolesław Chromry. Ilustrator tym razem na warsztat wziął „modne” przypadłości modnych ludzi. O co w tym tak naprawdę chodzi?

Już wkrótce premiera „Notesu dla ludzi uczulonych na gluten i laktozę”

Chromry nie od dziś zachwyca fanów kontestowania rzeczywistości, gorzkiego humoru i prostej, lecz inteligentnej kreski, która zarówno w formie, jak i w treści kojarzy się z czymś ciężkim, smolistym. Damian Siemień, bo tak nazywa się artysta, zapowiedział na listopad 2017 roku wydanie nowej pozycji drukowanej, o której nie wypada nie wiedzieć.

Czym właściwie jest na pozycja? – To nie do końca książka, a notes przeplatany moim treściami. Powstał po to, żeby sprzedać delikatnego liścia wszystkim polskim użytkownikom Instagrama, którzy pragną zostać influencerami i reklamować sportowe buty zwane sneakersami. Wydawnictwo adresowane jest również do przedstawicieli cywilizacji beki, a także do ludzi, którzy po prostu lubią uśmiechać się półgębkiem – tłumaczy w rozmowie z Fashion Post Bolesław Chromry.

W „Notesie dla ludzi uczulonych na gluten i laktozę” znajdziemy… puste kartki. – Ale też lifehacki, rysunki, ilustracje, gry i zabawy, wiersze, małe kotki w piwnicy, cytaty moje, moich przyjaciół, gigantów polskiego songwritingu i upadłych, aczkolwiek nieśmiertelnych celebrytów w rodzaju Jarka Jakimowicza – zdradza nam artysta.

Pozostało już chyba tylko jedno pytanie: czy z tej książki Anna Lewandowska, guru polski fanek fitnessu i diet wszelakich, wyciągnie jakąś lekcję? – Na pewno dowie się, że w życiu nie trzeba się ciągle uśmiechać i że tłuszcz jest nośnikiem smaku – odpowiada Chromry. Mnie taka odpowiedź przekonuje.

Premiera książki przewidziana jest na listopad 2017 roku. Pozycja ukaże się sumptem wydawnictwa Ha!art.

ZobaczSchowaj komentarze

Kochamy ten look: Olivia Kijo

ALL SAINTS

KURTKA
ok. 1500 zł

ZARA

KURTKA
299,90 zł

ASOS

BUTY
ok. 125 zł

ASOS

BUTY
ok. 125 zl

MANGO

SPODNIE
119,90 zł

MANGO

SPODNIE
229,90zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.