brak kategorii

Powstało… dietetyczne awokado. Tylko po co?

15.10.2017 Michalina Murawska

Powstało… dietetyczne awokado. Tylko po co?

„Innowacyjne” awokado powstały dzięki hiszpańskiej firmie Isla Bonita, jednak ku naszemu ubolewaniu nie ma ona żadnego związku z piosenką Madonny. Natomiast wersja light owocu, którą stworzyli Hiszpanie ma nie tylko szybciej dojrzewać i wolniej brązowieć, ale będzie zawierać 70% zawartości tłuszczu zwykłego awokado. Te informacje potwierdziła nawet organizacja Spanish Hearth Foundation Food Health Programme.

To chyba jeden z pierwszych przypadków, kiedy roślina pojawiła się w wersji light i jest to tym bardziej zaskakujące, ponieważ awokado powszechnie uznawane są za jedne ze zdrowszych produktów. Tłuszcz zawarty w tych owocach wbrew pozorom jest dla nas dobry. Co więcej, awokado zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, które sprzyjają diecie. Dlatego wersja „light” wywołuje zdziwienie, ale o tym czy jest jakaś różnica będziemy mogli przekonać się wyłącznie w Hiszpanii, gdzie awokado Isla Bonita Light będzie sprzedawane. I niestety nie jest to żart.