Powstał dżem o smaku prosecco!

Prosecco – albo je kochasz albo nienawidzisz (albo dwa w jednym). Jeśli mielibyśmy podać jeden typ alkoholu, na którego punkcie świat oszalał w 2017 roku to byłyby właśnie złote bąbelki, które dzisiaj możemy spotkać w zupełnie innych formach niż tradycyjnej, szklanej butelce. Były już lakiery do paznokci, ser, a nawet milkshake’i o smaku prosecco. Teraz przyszła pora na… dżem!

Zwykle na naszym portalu słowo „trend” odnosi się do branży mody, ale chyba nie będzie przesadą, jeśli tym razem zastosujemy je do świata alkoholi. Trudno zaprzeczyć temu, że popularność prosecco w ostatnich miesiącach osiągnęła apogeum, a lista produktów nawiązująca do bąbelkowego alkoholu wciąż się wydłuża. Przyznajemy, że niektóre z nich (ser?) może są nie końca trafione, ale dżem to zupełnie inna historia. Ten produkt może stać się konkurencją dla „kultowego” tosta z awokado, zastępując nasze ulubione guacamole.

Dżem prosecco jest produktem brytyjskiej firmy Jam & Tipple, która specjalizuje się w dość nietypowych rzeczach. W ich ofercie znajdziemy bowiem produkty o smaku ginu z tonikiem, piwa, mojito, a nawet… grzanego wina. Jeden słoik kosztuje 4,20 funtów, a więc około 20 zł. Możecie je kupić online i uwaga – dowożą do Polski!

ZobaczSchowaj komentarze

Szampan i prosecco mogą zniszczyć zęby!

Mamy smutne wieści dla miłośników bąbelkowych napojów z procentami. Okazało się, że nadmierne picie tych wyśmienitych trunków może, zdaniem naukowców, zniszczyć nasze zęby.

Wszyscy znamy złote zasady dbania o zęby, bo wpajane są nam od dzieciństwa. Jak się okazuje szczotkowanie dwa razy dziennie i regularne wizyty u dentysty niestety nie pomogą na naszą słabość do bąbelków w kieliszku. Okazuje się, że ukochane prosecco może wyrządzić więcej szkód niż pominięcie nici dentystycznej w codziennej pielęgnacji jamy ustnej. 

h

W ostatnich latach prosecco i szampan stały się jednymi z ulubionych alkoholi i wielu z nas nie wyobraża sobie już bez niego popołudniowego aperitif czy przyjęcia. Pijemy je chętnie, bo jest lekko kwaskowe, przyjemnie musujące, świetnie smakuje schłodzone i z miejsca poprawia humor. Jednak ma jeden wielki minus – zawiera dużą dawkę cukru – czyli w przeliczeniu, jedną łyżkę na kieliszek. Zdaniem naukowców nie ma przy tym większego znaczenia czy jest wytrawne czy słodkie.

Cukier, jak powszechnie wiadomo, może przyczynić się do próchnicy zębów. Jednak to tylko połowa problemu – jak twierdzi doktor Mervyn Druian z Londyńskiego Centrum Kosmetyki Dentystycznej, zawarty w musującym winie kwas węglowy prowadzi do nadwrażliwości zębów, niszczy szkliwo i powoduje recesję dziąseł, czyli ich cofanie.

Niestety okazało się, że kobiety są bardziej na to narażone, bo częściej sięgają po ten napój niż mężczyźni. Lekarze podkreślają, że tak może się stać wtedy, kiedy konsumujemy prosecco w nadmiarze. I przestrzegają by nie myć zębów nawet do kilku godzin po wypiciu, bo może to uszkodzić szkliwo.

I co wy na takie rewelacje? My przyjęliśmy to ze stoickim spokojem i póki nie pojawi się zamiennik tego doskonałego trunku nie wyrzekniemy się go!

ZobaczSchowaj komentarze

Nawilżające kosmetyki w sam raz na Lany Poniedziałek

Uriage

Woda termalna
32,79 zł

Givenchy

Maska krem nawilżający na noc
269 zł

Avene


61,99 zł

Urban Decay

Chłodzący spray przedłużający trwałość makijażu
149 zł

Phenome

Nawilżający tonik
79 zł
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.