Nasiona chia czy jarmuż? Fakty i mity o superfoods!

Wbrew powszechnej opinii, superfoods, czyli w wolnym tłumaczeniu „super jedzenie”, wcale nie sprawi, że nagle zyskamy nadzwyczajne moce jak bohaterowie komiksów. Półki w supermarketach uginają się pod ciężarem super produktów takich jak quinoa, jarmuż czy jagody goji. Ale czy jedzenie tych „wyjątkowych” kasz i warzyw rzeczywiście tak bardzo nam służy? Ile w tym prawdy i korzyści dla zdrowia, a ile zwyczajnego marketingu? Postanowiliśmy sprawdzić jak na nasz organizm wpływa kilka ze słynnych super składników i czy wszystkie faktycznie mają aż tyle dobroczynnych dla właściwości.

Nasiona chia czy jarmuż? Fakty i mity o superfoods!

Jarmuż


Witaminy, minerały, składniki odżywcze, w tym luteina. Jarmuż jest faktycznie superfoodem. Bo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. A oprócz tego ma właściwości antyoksydacyjne i zmniejsza ryzyko raka. Polecamy jeść go nie tylko na surowo. My kochamy jarmużowe chipsy, które smakują niemal tak dobrze jak te, które zaliczamy do "śmieciowego jedzenia".
  • roya

    ja juz sama nie wiem czy to super foods jest takie naprawde super… to raczej watpliwe jak sie okazuje. ja w ostatnim czasie dodawalam je codziennie do owsianki i pozniej w porze lunchu do salatki w pracy. Po kilku dniach mialam problem z wyproznieniem. poza tym czulam sie jakos tak ciezko i bardzo niekomfortowo ze wzgledu na brzuch, ktory zwyczajnie „urósł”. wypilam dicopeg 10g i przeszlo, ale czy to mozliwe ze przedawkowałam? w sumie wychodziloby na jakies 3/4 łyżki dziennie…

ZobaczSchowaj komentarze

Powstało… dietetyczne awokado. Tylko po co?

W świecie mającym obsesję na punkcie zdrowego żywienia oraz diet, słowo „light” wzbudza wielkie emocje. Do tego stopnia, że zaczynamy je dodawać do najdziwniejszych produktów. Ostatnio swoją „lżejszą” (zdrowszą?) wersję uzyskało awokado i sami do końca nie wiemy co zrobić z tą informacją.

„Innowacyjne” awokado powstały dzięki hiszpańskiej firmie Isla Bonita, jednak ku naszemu ubolewaniu nie ma ona żadnego związku z piosenką Madonny. Natomiast wersja light owocu, którą stworzyli Hiszpanie ma nie tylko szybciej dojrzewać i wolniej brązowieć, ale będzie zawierać 70% zawartości tłuszczu zwykłego awokado. Te informacje potwierdziła nawet organizacja Spanish Hearth Foundation Food Health Programme.

To chyba jeden z pierwszych przypadków, kiedy roślina pojawiła się w wersji light i jest to tym bardziej zaskakujące, ponieważ awokado powszechnie uznawane są za jedne ze zdrowszych produktów. Tłuszcz zawarty w tych owocach wbrew pozorom jest dla nas dobry. Co więcej, awokado zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, które sprzyjają diecie. Dlatego wersja „light” wywołuje zdziwienie, ale o tym czy jest jakaś różnica będziemy mogli przekonać się wyłącznie w Hiszpanii, gdzie awokado Isla Bonita Light będzie sprzedawane. I niestety nie jest to żart.

ZobaczSchowaj komentarze

Trendy jesień-zima 2017: na niebiesko

TOPSHOP BOUTIQUE

KOSZULA
OK. 350 ZŁ

TOPSHOP

SWETER
OK. 2000 ZŁ

TOPSHOP

SUKIENKA
OK. 250 ZŁ

TOPSHOP

PŁASZCZ
ok. 400 zł

ISABEL MARANT

BUTY
OK. 1600 ZŁ

H&M

SPODNIE
199,90 ZŁ
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.