Lato 2017: pyszne sorbety, które błyskawicznie przyrządzisz w domu

Latem chyba nic nie smakuje tak dobrze jak lody. A w szczególności te domowej roboty, które, wbrew pozorom, nie tylko nie są czasochłonne, ale smakują równie dobrze, co takie kupione w sklepie. Lody domowej roboty możemy również wykonać z takich składników, które najbardziej lubimy, a latem idealnie nadają się do tego owoce sezonowe.  Dlatego dzisiaj przychodzimy z małym poradnikiem jak szybko zrobić smaczne, lodowe sorbety.

Lato 2017: pyszne sorbety, które błyskawicznie przyrządzisz w domu

Orzeźwiający arbuz


Letnie upały to idealna pora roku na orzeźwiające arbuzy. Ten owoc wprost idealnie nadaje się na domowy sorbet lodowy, który zrobimy miksując zmrożonego arbuza z kilkoma kroplami soku z limonki dla kwaskowatego posmaku.

ZobaczSchowaj komentarze

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Ania z Poznania. Tą rymowanką przedstawiałam się dość często i równie często wywoływała ona sporo śmiechu. W dodatku, jak mawia mój ukochany: “Ty Kochanie pochodzisz z „Ziemniakowa”, a nasz syn to „Kartofelek””. To wszystko spowodowało ciężkie przeżycia, kiedy z mojej diety musiałam usunąć ziemniaki w każdej postaci, ale projekt Model Me zmusza do wielu wyrzeczeń. Niedawno jednak na ratunek przyszły mi bataty. Ich słodki smak na początku mnie nie przekonywał, ale zaczęłam kombinować trochę w kuchni i dzisiaj przedstawię wam moje trzy przepisy dań z tym niezwykle wartościowym warzywem. A dlaczego tak wartościowym? Bataty mają beta-karoten obniżający możliwość zachorowania na raka piersi, wolniej wchłaniające się węglowodany, dużo luteiny, która korzystnie wpływa na wzrok i mnóstwo związków mineralnych jak wapń, fosfor, potas, sól czy magnez. Bez względu na to, czy wolicie czerwone, fioletowe czy żółte bataty – dla waszego organizmu to będzie świetny wybór.

Przepisy z batatem w roli głównej według Cooka.pl

Łosoś marynowany w cytrusach


Bataty w pierwszym przepisie występują jako dodatek, ale dla miłośników mogą stać się jednak głównym bohaterem. Łosoś marynowany w cytrusach oraz szaszłyk z batatów i cukinii to moja słodko-kwaśna propozycja. Pycha!

Marynata do łososia:
  • 1 1/2 pomarańczy
  • 1 1/2 limonki
  • 3 plasterki chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szczytpy soli
Kwestię zakupu odpowiedniego łososia pozostawiam Wam. Podpowiem tylko, że ja, jak tylko mam możliwość, zamawiam dobrą rybę z zaprzyjaźnionego sushi. Podaję Wam dzisiaj przepis na moją ulubiona marynatę do ryb. W tym przepisie komponuje się cudownie, ponieważ lekkim, kwaskowym posmakiem, przełamuje słodycz batatów. Do marynaty można dorzucić świeżą kolendrę, imbir i chilli - wzbogacą smak i nadadzą orientalnego klimatu.

Wyciskamy sok z cytrusów, dodajemy chilli i reszę przypraw, rozgniatamy i dokladnie mieszamy. Fileta lub polędwiczkę z łososia solimy i wkładamy do marynaty na 15 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Łososia  układamy na foli aluminiowej i pieczemy do porządanego stapnia upieczenia.
ZobaczSchowaj komentarze

6 stylizacji księżnej Diany, które możesz odtworzyć w tym sezonie!

TOPSHOP

DŻINSY
OK. 200 ZŁ

H&M

T-SHIRT
19,90 ZŁ

H&M

TOREBKA
299 ZŁ

MANGO

BUTY
139,90 ZŁ

MANGO

PASEK
49,90 ZŁ

STELLA MCCARTNEY

ŻAKIET
OK. 4700 ZŁ
.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.