Jedzeniowa rewolucja: IKEA opracowuj receptury dań przyszłości!

Jeśli myśleliście, że szwedzki potentat zajmuje się tylko produkcją mebli w częściach, które można złożyć samodzielnie w domu, jesteście w błędzie. Stworzone przez markę laboratorium Space 10 opracowuje nowe receptury jedzenia …..przyszłości. Na razie powstały zamienniki klasycznych hamburgerów, hot dogów i klopsików. Jak zatem wygląda i z czego jest zrobiony fastfood przyszłości?

Burger, który w składzie ma mącznika młynarka czy hot dog z suszonej marchwi i alg, to nie menu z filmu scient fiction, ale jedne z futurystycznych dań opracowanych przez Space10 –  laboratorium badań i innowacji IKEA. 

W Space 10 w Danii stworzono menu składające się z pięciu nowych potraw, które mogą stać się remedium na światowy kryzys żywnościowy, który ma dotknąć ludzkość w przeciągu najbliższych 35 lat. Oprócz niekonwencjonalnego burgera i hot doga, w skład menu zaprezentowanego podczas tegorocznej edycji DesignMarch na Islandii weszły także sałaty i lody. Wszystko wykonane z zaskakujących składników.

Inżynier ds. Kuchni w Sppace 10 – Sebastian Delighte w wywiadzie dla portalu dezzen.com wyjaśnia, że by zmienić nawyki jedzeniowe należy zainspirować ludzi do wypróbowania nowych składników. Dlatego w Space10 pracuje się nad tym, by dania wyglądały i smakowały dobrze oraz korzystnie wpływały na zdrowie ludzi, a przy tym nie szkodziły planecie.

 

Projekt opracowania alternatywy dla konwencjonalnej żywności, powstał w odpowiedzi na badania ONZ, które pokazały, że światowy popyt na żywność wzrośnie o 70 procent w ciągu najbliższych 35 lat! W raporcie zwrócono także uwagę na niekorzystny wpływ,  jaki ma produkcji mięsa na środowisko. W rezultacie wszystkie „przyszłe” produkty opracowywane przez zespół kucharzy w  Space 10, wytwarzane są ze składników, które można hodować w zrównoważony sposób lub tych będących produktami ubocznymi kolejnych etapów produkcji. 

Z czego zrobione są za tym dania przyszłości?

Pierwszy z nich to Dogless Hotdog, który składa się z wegetariańskiej kiełbasy przygotowanej z marchewek, które zostały wcześniej wysuszone oraz bułki zrobionej ze spiruliny – mikroalgi, która zdaniem kucharzy, zawiera więcej beta-karotenu niż marchew i 50 razy więcej żelaza niż szpinak. Przekąskę wieńczą keczup z buraków i jagód, krem ​​z musztardy i kurkumy, pieczona cebula, ogórek i sałatka z ziół. Kotlet w Bug Burger zrobiony jest natomiast z buraków, pasternaku, ziemniaków i larwy mącznika. 

Sałatka zwana Lokalną, jest zrobiona z mikrogranulatów – drobnych, przypominających kiełki roślin o krótkim okresie przydatności do spożycia, które Space10 od dawna bada. Mikrogranulki są zazwyczaj używane do ozdabiania żywności, ale w Space 10 odkryto, że korzeń, nasiona i pędy tych maleńkich roślin są bardzo pożywne i można łatwo uprawiać je w domu. Do tego różne dodatki np. rzodkiewka różowo-łodygową, kiełki grochu i tymianek lub brokuły, szczaw z czerwonymi żyłkami i estragonem albo kombinacja ogórecznika, czerwonej musztardy i melisy. Do każdej z nich – grzanki wykonane z jednodniowego chleba i dressing z estragonu, melisy lub bazylii. Ostatnim, ale dla wielu z nas najważniejszym elementem menu, jest deser. Kucharze ze Space 10 proponują lody, wykonane z mikrogranulatów. Do wyboru są te przygotowane z kolendry, kopru, bazylii lub mięty. Lub lody na patyku, wykonane z ziół.

 

Czy przekonuje was taka wizja jedzenie, która niebawem może zagościć na naszych stołach? Przekonamy się zapewne szybciej niż byśmy się tego spodziewali.

ZobaczSchowaj komentarze

Tych dań nie powinniście nigdy jeść na pokładzie samolotu!

Wiele z nas od razu po starcie głodnieje. Ci, którzy nie zajadają nudy, ale wybierają się w długą drogę, też wcześniej czy później  odczują głód. Ale zanim zamówimy kolejną filiżankę kawy czy paczkę orzeszków zastanówmy się czy warto to zrobić. Niezależnie od tego, czy jedzenie na pokładzie samolotu wygląda smacznie, czy nie, warto wiedzieć, które potrawy serwowane nam przez stewardessy nie sprawią, że nasz żołądek przeżyje turbulencje wkrótce po ich zjedzeniu. Poniżej zamieszczamy listę kilku produktów, które radzilibyśmy nie jeść podczas podróży samolotem ,jeśli chcemy, żeby rejs w chmurach upłynął nam w miłej atmosferze.

Jajecznica? Nie dziękuję!

Większość linii lotniczych na lotach dłuższych niż trzy godziny oferuje śniadania, których głównym bohaterem jest jajko, najczęściej w formie jajecznicy. Ale choć to dobry produkt na śniadanie na ziemi to w chmurach już niekoniecznie. Jeśli jajko będzie przeterminowanie lub niewłaściwie przygotowane, możemy się zatruć bakterią salmonelli. Objawy Salmonelli to biegunka, skurcze brzucha, gorączka i nudności. Nikt z nas nie chciałby borykać się z nimi ani w trakcie lotu, ani po lądowaniu.

Kanapka z serem czy z szynką?

Linie lotnicze zwykle sprzedają kanapki podczas krótkich lotów. Najczęściej w krótkim menu mamy do wyboru te z serem lub szynką. Ale zanim sięgniemy po ten drugi rodzaj weźmy pod uwagę to, że zjedzenie nieświeżego mięsa może skutkować zarażenie się bakterią Escherichia coli, która jest potencjalnie śmiertelna. Dlaczego o tym piszemy? Kanapki z indyka lub innym mięsem są dobre w dniu produkcji lub dzień później. Rzadko robi się je z pełnoziarnistej mąki i na ogół mają mnóstwo majonezu, co przyśpiesza ich ewentualne popsucie się.
Danie z kurczakiem i warzywami na obiad
Cóż może być złego w zdrowym daniu takim jak kurczak z warzywami. Okazuje się, że wiele. Filet z kurczaka jest podstawowym elementem kuchni linii lotniczych od zawsze. Nie ma chyba linii lotniczych, na których pokładzie nie byłoby tego dania w menu. Jednak istnieje ryzyko zepsucia, jeśli mięso wcześniej nie zostało odpowiednio ugotowane i przechowywane. Ugotowana pierś, powinna zostać podana i zjedzona w ciągu dwóch godzin od przygotowania. Diabeł tkwi też w szczegółach, a właściwie w elementach składowych dania. Jeśli wysapują one pod postacią  masła i sera, to zwiększa się prawdopodobieństwo ich zepsucia. Zanim na pytanie stewardessy odpowiecie „Poproszę kurczaka”, zapytajcie co jest w środku.
Precelki na pokład
To jedna z najpopularniejszych przekąsek serwowana na pokładach samolotu. Precle mają bardzo długi okres przydatności do spożycia nawet ponad rok, ale największym problemem jest ich jakość. Ponieważ mogą być przechowywane przez długi czas, linie lotnicze czasami częstują nas preclami, które mogą być niezdatne do jedzenia. Torby z tą smaczną przekąską czasami pękają z powodu ciśnienia powietrza i wtedy mogą ulec uszkodzeniu, a tym samym powietrze, które się do nich dostaje sprawia, że jedyne co warto zrobić to po prostu nich nie zamawiać. 
Krakersy na przekąskę
Podczas lotu powinniśmy się wystrzegać nawet poczciwych krakersów, które, jeśli są przeterminowane lub źle przygotowane, mogą sprowadzić na nas takie nieszczęście jak gorączka, nudności, a nawet biegunkę. Jeśli koniecznie mamy ochotę na pochrupanie ich, najbezpieczniej zamawiać te paczkowane. Dlatego, że są oryginalnie zapakowane w zakładzie produkcyjnym, a nie w kuchni samolotowej.
Ale i tak życzymy wam miłego lotu!

 

 

ZobaczSchowaj komentarze

Nawilżające kosmetyki w sam raz na Lany Poniedziałek

Uriage

Woda termalna
32,79 zł

Givenchy

Maska krem nawilżający na noc
269 zł

Avene


61,99 zł

Urban Decay

Chłodzący spray przedłużający trwałość makijażu
149 zł

Phenome

Nawilżający tonik
79 zł
Tworzymy własną mapę modnych miejsc. Podpowiadamy, dokąd warto się udać będąc w Londynie, Paryżu, czy Lublinie. Odkrywamy przestrzenie znane i nieznane mieszkańcom oraz obieżyświatom. Docieramy do miejskich zakątków tętniących życiem towarzyskim i kulturalnym. Przybliżamy ich charakter. Niekiedy są to strefy bardzo prywatne, przytulne, gdzie w powietrzu unosi się atmosfera przyjaźni. Innym razem to przestrzenie doniosłe, o monumentalnym charakterze, prezentujące sztukę wysoką. Bazując na własnym doświadczeniu tworzymy specyficzne przewodniki po miastach Polski i świata. Zamieszczamy w nich informacje, gdzie można smacznie zjeść, gdzie udać się na zakupy, gdzie zatrzymać się na nocleg. Subiektywnie opowiadamy o miejscach, których próżno szukać w topowych przewodnikach.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.